Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Kurder i Finland behöver inte oroa sig"

Nato • Publicerad 1 juli 2022
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att kurder som följer lagen och inte förbereder någon terroristisk aktivitet inte behöver vara oroliga. Arkivbild.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att kurder som följer lagen och inte förbereder någon terroristisk aktivitet inte behöver vara oroliga. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har låtit meddela att landet inte kan ratificera Finlands och Sveriges Natomedlemskap om inte dessa uppfyller de överenskomna löftena.

Turkiet kräver nu att 12 personer utlämnas från Finland.

Annons

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ger sin syn på Erdogans tolkning av det färska trepartsavtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland till Yle. Han tillfrågas bland annat om det finns personer i Finland som har utfört terrorhandlingar mot Turkiet.

Haavisto svarar att han inte har kännedom om att någon skulle uppfylla kraven för att utlämnas eller utvisas.

– De kurder som följt lagen och som inte har förberett någon terroristisk aktivitet behöver inte vara oroliga. Det vi har diskuterat gäller personer som deltagit i kriminell eller terroristisk aktivitet, säger Haavisto till Svenska Yle.

Han konstaterar att samförståndsavtalet är ett politiskt avtalsdokument och att man inte har kommit överens om några ändringar i lagstiftningen.

– Man har kommit överens om det som står på pappret, säger Haavisto.

Han framhåller att Finland fortsättningsvis kommer följa sin egen lagstiftning i utlämningsärenden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons