Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kvarlevor efter samer begravs i Arjeplog

I mer än hundra år har kvarlevorna efter två män av samiskt ursprung förvarats i Lund respektive Uppsala. Nu ska de begravas i Arjeplog.
Samhälle • Publicerad 7 september 2022
Kvarlevor som förvarats i samlingar hos universiteten i Lund och Uppsala ska begravas i Arjeplog. Arkivbild.
Kvarlevor som förvarats i samlingar hos universiteten i Lund och Uppsala ska begravas i Arjeplog. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Om mannen vars kvarlevor hamnade i Uppsala universitets samlingar vet man att han dog 1892 medan han avtjänade ett livstidsstraff på Långholmens centralfängelse i Stockholm.

Identiteten på den man vars skalle förvarats i Lund har inte kunnat fastställas. Kraniet överlämnades som gåva till Zoologiska museet i Lund 1852 av en man som studerat till läkare i Lund och sedan arbetat som provinsialläkare i Norrbotten. Kraniet tros komma från en plundrad grav, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Annons

"Insamlingen av kvarlevor av urfolk handlade om att odla myten om att det fanns mänskliga raser som kunde kopplas till olika egenskaper och den myten ska inte få ytterligare fotfäste i vår tid", säger universitetets rektor Erik Renström i pressutskicket.

Arjeplogs sameförening har vänt sig till de båda universiteten med en begäran om utlämning av kvarlevorna. Tillsammans med Svenska kyrkan arrangerar föreningen en begravning under fredagen, där även representanter från universiteten medverkar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons