Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kvinna i Texas gjorde världens loppisfynd

Kvinnan strosade runt på en välgörenhetsloppis i Austin, Texas, på jakt efter fynd. På golvet under ett bord hittade hon något som såg spännande ut.
USA • Publicerad 8 maj 2022
Fyndet på loppisen visade sig vara en romersk 2|000 år gammal byst.
Fyndet på loppisen visade sig vara en romersk 2|000 år gammal byst.Foto: San Antonio Museum of Art/AP/TT

Laura Young plockade fram marmorbysten från under bordet, försedd med en prislapp på kinden. 35 dollar. Young, som själv driver en butik med antikviteter och begagnade prylar, slog till, spände fast bysten i bilens framsäte och åkte hem.

Young hade ändå ett visst öga för gamla saker och insåg att bysten kanske inte var vilken trädgårdstomte som helst, berättar The New York Times.

Annons

– Jag tog ut den i ljuset. Han hade tydliga lagningar och såg gammal ut. Jag har varit på museum, jag har sett romerska marmorhuvuden förut, säger hon till tidningen.

Med hjälp av ett par auktionsfirmor kunde man slå fast att skulpturen är omkring 2 000 år gammal och kom från kung Ludvig I av Bayerns privata samling innan den plundrades under andra världskriget.

Hur den hamnade i Texas är fortfarande ett mysterium, men troligen fördes den ut av en amerikansk soldat efter att kungens palats bombats under andra världskriget.

– Det var extremt bitterljuvt måste jag säga, men konststöld och krigsplundring är brott, och det vill jag inte delta i, säger Laura Young.

Bysten ställs nu ut på San Antonio Museum of Art, innan den nästa år ska återbördas till Tyskland. En symbolisk hittelön ska också ha betalats ut till Laura Young.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons