Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kylan hjälpte dinosaurier att ta över världen

När kylan slog till för 202 miljoner år sedan fanns det en grupp som var redo: Dinosaurierna.
"Nyckeln till det som kom att bli deras dominans var enkel. De var i grunden köldanpassade djur", säger forskaren Paul Olsen vid Columbia University.
Vetenskap • Publicerad 3 juli 2022
Dinosaurierna klarade kylan bättre än sina konkurrenter.
Dinosaurierna klarade kylan bättre än sina konkurrenter.Foto: Lary Felder/Columbia Climate School
Det som i dag är nordvästra Kina var under trias ett polarområde, i jättekontinenten Pangea.
Det som i dag är nordvästra Kina var under trias ett polarområde, i jättekontinenten Pangea.Foto: Paul Olsen/Columbia Climate School

Det fanns som bekant en tid då dinosaurierna hade herraväldet på jorden. Det fanns också en tid dessförinnan, då de inte hade det.

Under triasperioden, från 250 miljoner till drygt 200 miljoner år sedan, var det nämligen ett reptilvälde på planeten, och dåtidens dinosaurier verkar främst ha varit hänvisade till polarområdena.

Annons

Där kunde det – om än inte i samma utsträckning som i dag – bli kyligt, visar en ny studie från Columbia Climate School. Beviset är dinosauriefotspår bredvid udda stenfragment som bara uppstår till följd av is, som upptäckts i ökenområdet Junggar i nordvästra Kina.

"Var redo"

På övriga jorden var det vid den här tiden betydligt varmare, men när köldknäpparna spred sig för omkring 200 miljoner år sedan tror forskarna att kylan kan ha tagit kål på de kallblodiga reptilerna, som var stora och med nakna skinn.

Dinosaurierna i norr och söder var däremot redan anpassade till klimatförändringen.

"När det blev kallt överallt, så var de redo, och andra djur var inte det", säger Paul Olsen, huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Vad som låg bakom förändringarna som ledde till massutdöendet under den geologiskt korta tidsperioden på ungefär en miljon år vet forskarna inte. Kanske skedde det massiva vulkanutbrott som spottade ut så pass mycket partiklar i atmosfären att hela planeten kyldes ned. Klart är att tre fjärdedelar av alla levande arter i hav och på land försvann.

Inte bara tropiska

De fjäderklädda dinosaurierna, varmblodiga med hög ämnesomsättning, lyckades däremot anpassa sig.

"Det finns en förutfattad mening att dinosaurier alltid levt i frodiga tropiska djungler, men den här nya forskningen visar att de högre breddgraderna var kyliga och till och med täckta av is under delar av året", säger Stephen Brusatte, professor i paleontologi och evolution vid University of Edinburgh.

"Dinosaurier som lever på höga breddgrader råkade bara ha vinterrockar, medan många av deras triaskonkurrenter dog ut."'

Massutdöendet blev starten på dinosauriernas välde. Efter tidsperioden på en miljon år inleddes jura, mer varmt och fuktigt klimat.

Studien är ett samarbete mellan lärosäten på flera håll i världen, och presenteras i Science Advances.

Annons

Fakta: Mest varmt under tidsperioden trias

Under trias var koldioxidnivåerna i atmosfären fem gånger högre än i dag, så temperaturerna var betydligt högre. Det verkar inte ha funnits något istäcke i polarområdena på dåtidens jättekontintent Pangea. Tvärtom täcktes även polerna av skog. Men speciellt på högre höjder kunde det bli kallt, speciellt vintertid.

Den nya studien är det första beviset på att marken på sina håll säsongsvis frös, och att en del dinosauriearter verkar ha anpassat sig till det.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons