Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kyrkan ber judar om ursäkt efter 800 år

Den engelska kyrkan ber judar och judendomen om ursäkt för antisemitiska lagar som stiftades för 800 år sedan – där judar fördrevs från landet i flera hundra år.
Storbritannien • Publicerad 8 maj 2022
Ärkebiskopen i Canterbury, Justin Welby, är den engelska kyrkans överhuvud. Kyrkan ber om ursäkt för kristna beslut för 800 år sedan om att förfölja och fördriva judar. Arkivbild.
Ärkebiskopen i Canterbury, Justin Welby, är den engelska kyrkans överhuvud. Kyrkan ber om ursäkt för kristna beslut för 800 år sedan om att förfölja och fördriva judar. Arkivbild.Foto: Jonathan Brady/poolfoto via AP/TT

Vid en särskild gudstjänst i katedralen i Oxford på söndagen närvarade det brittiska samväldets överrabbin Ephraim Mirvis liksom en romersk-katolsk biskop och delegater från den engelska kyrkans ärkebiskop, rapporterar bland andra The Guardian.

Det sker på den 800:e årsdagen för synoden i Oxford år 1222. Då beslutade den dåvarande katolska kyrkans ledare att förbjuda allt socialt samröre mellan kristna och judar, att tvinga judar att bära särskilda märken och att förbjuda judar från att utöva vissa yrken. Det sattes också stopp för byggen av nya synagogor i landet.

Annons

Senare samma århundrade förbjöds judar från att äga mark och testamentera egendom till sina barn. En utbredd förföljelse kulminerade år 1290 då kung Edvard I fördrevs samtliga judar från England. Det dröjde sedan drygt 360 år innan de fick återvända.

Dagens engelska kyrka instiftades först sedan Henrik VIII brutit med påven på 1500-talet, men den vill oavsett uppmärksamma och försöka gottgöra "skamligt agerande" i det förgångna och stärka banden till det judiska samfundet, säger Jonathan Chaffey, ärkediakon i Oxford. I det råder total samsyn med den romersk-katolska kyrkan, tillägger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons