Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

L kommer inte fälla Jomshof

Liberalerna kommer inte att rösta emot Richard Jomshof i justitieutskottet. Partiledare Johan Pehrson kräver däremot att Jimmie Åkesson (SD) garanterar att det inte sker liknande uttalanden igen.
Politik • Publicerad 16 augusti 2023
Liberalerna kommer inte fälla sverigedemokraten Richard Jomshof. Arkivbilder.
Liberalerna kommer inte fälla sverigedemokraten Richard Jomshof. Arkivbilder.Foto: Christine Olsson/Lars Schröder/ TT

– Det finns en praxis i riksdagen att man inte byter ut utskottsordförande eller vice under mandatperioden, och det tycker jag är riktigt, säger Pehrson.

Han beskriver däremot sverigedemokraten, tillika justitieutskottsordförande, Richard Jomshofs uttalanden som "djupt olämpliga".

Annons

– Uttalandena är djupt olämpliga och jag har sagt åt Jimmie Åkesson att han ska återkomma om hur han ska se till att det här inte sker ytterligare gånger i ljuset av det svåra säkerhetsläge som landet befinner sig i.

Pehrson säger vidare att Jomshof uttryck sig "extremt".

– Det sårar människor i andra länder och eldar på en för Sverige mycket farlig situation där olika terrororganisationer nu hotar Sverige.

Enig opposition

I ett inlägg på Twitter kallade Jomshof profeten Muhammed för bland annat massmördare och slavhandlare. Pehrson vill inte kommentera sina egna "röda linjer" kring hur representanter för samarbetspartierna kan bete sig.

– Det finns ju mängder av utskottsordföranden och vice ordföranden i riksdagen som man kan ha synpunkter på, företrädare med mycket problematiska åsikter, antingen i bagaget eller just nu. Men det är en konsekvens av att vi har parlamentarism.

– Vi hanterar detta genom att vi ger stark kritik och förutsätter att Jimmie Åkesson ser till att det inte händer igen.

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg säger till Expressen att SD:s samarbete med regeringen inte påverkats av turerna kring Richard Jomshof. Samtidigt kritiserar hon Johan Pehrson.

– Jag kan förstå att Liberalerna tycker att det sägs olämpliga saker, i svensk politik har det sagts och beslutats olämpliga saker väldigt många gånger den senaste tiden. Liberalerna försöker finna balansen här och rädda sin väljarbas, även om den är i princip obefintlig, säger hon.

"Söker splittring"

Socialdemokraterna krävde redan i slutet av juli Jomshof avgång som ordförande för justitieutskottet. Under måndagen gick Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet tillsammans ut och krävde en omröstning om Jomshofs ställning.

Även flera liberala riksdagsledamöter vill att han lämnar, bland andra Anna Starbrink, Joar Forssell och Carl B Hamilton.

Annons

– Jag har tidigare uttryckt min personliga uppfattning att Jomshof bör lämna posten som utskottsordförande. Det anser jag fortfarande, sade Starbrink tidigare i veckan till Aftonbladet.

Richard Jomshof anklagar oppositionen för att söka "konflikt och splittring för egen vinnings skull."

Justitieutskottet har sitt nästa sammanträde den 31 augusti och torsdagen därpå, den 7 september, skulle det kunna bli aktuellt med en omröstning.

Fakta: Turerna kring Jomshof

26 januari: Richard Jomshof (SD) säger i en intervju med Dagens industri om koranbränningar: ”Blir de upprörda, så elda hundra till."

27 juli: Statsminister Ulf Kristersson (M) varnar för vad som kan hända om ytterligare skändningar av koranen sker.

Richard Jomshof (SD) skriver i sociala medier att islam är en antidemokratisk, våldsförespråkande och kvinnofientlig religion/ideologi, "grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed".

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kräver samma dag att Jomshof avgår som ordförande i riksdagens justitieutskott.

1 augusti: Statsminister Kristersson säger att han tycker att alla, givet det spända säkerhetsläget, ska "besinna sig i hur man uttrycker sig".

14 augusti: En enig opposition bestående av S, V, C och MP kräver att Jomshof lämnar sin ordförandepost. Jomshof anklagar oppositionen för att söka "konflikt och splittring för egen vinnings skull."

Flera liberala riksdagsledamöter stämmer in i kritiken mot honom och vill att han avgår. Partiets enda ledamot i utskottet, Juno Blom, säger däremot att det är en viktig princip att ledamöterna utses av sitt eget parti, särskilt i ett "allvarligt säkerhetspolitiskt läge".

16 augusti: Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger att L inte kommer att fälla Jomshof som ordförande. Han kräver däremot att SD:s partiledare Jimmie Åkesson garanterar att det inte sker liknande uttalanden igen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons