Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

L-topp om avgångskrav mot Jomshof: "Ett spel"

Ett partipolitiskt spel.
Så beskriver Juno Blom, Liberalernas ledamot i justitieutskottet, oppositionens avgångskrav på ordförande Richard Jomshof (SD).
Politik • Publicerad 14 augusti 2023
Juno Blom, ledamot i justitieutskottet.
Juno Blom, ledamot i justitieutskottet.Foto: Claudio Bresciani / TT
Richard Jomshof (SD), justitieutskottets ordförande. Arkivbild.
Richard Jomshof (SD), justitieutskottets ordförande. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Efter att oppositionen på måndagen begärt en omröstning om Jomshofs ordförandeskap krävs att minst en ledamot från regeringspartiet byter sida när omröstningen kan äga rum i september.

Men Juno Blom, Liberalernas enda ordinarie ledamot i utskottet, säger i en skriftlig kommentar till TT att partierna i stället måste lägga fokus på det som är "viktigt för Sverige" med hänvisning till vad hon beskriver som ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge.

Annons

"Det gäller Jomshof, och det gäller Socialdemokraterna. Det är partierna själva som utser sina egna i utskotten, det är en viktig princip att upprätthålla särskilt när vi befinner oss i detta säkerhetspolitiskt allvarliga läge", säger Blom.

Även Moderaterna avvisar kravet från oppositionen.

Anklagar oppositionen

Jomshof uppger själv att han inte kommer att avgå självmant. Han anklagar i stället oppositionen för att ha orsakat situationen.

"I ett läge där Sverige behöver enighet och stabilitet söker oppositionen konflikt och splittring för egen vinnings skull. Vi ska dock komma ihåg att det säkerhetspolitiska läget är resultatet av den politik oppositionen har fört under sina år vid makten", skriver Jomshof i en kommentar till TT.

Han fortsätter:

"I stället för att ifrågasätta den som försvarar demokratin och yttrandefriheten mot de islamistiska krafterna, kanske det är dags för S, MP, C och V att sluta springa deras ärenden och ta ansvar för den situation man själv har skapat."

"Han sprider hatiska budskap

En enig opposition kräver att Jomshof lämnar sin post i Sveriges riksdag efter de, enligt dem, hatiska uttalanden han gjort om bland annat profeten Muhammed.

– Han sprider hatiska budskap, har uppmanat till bokbål och delar inlägg där statsministern kallas för ynkrygg, säger Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

Oppositionen har begärt en omröstning om Jomshofs ordförandeskap som kan äga rum i början på september, men för att få majoritet i utskottet krävs att någon ledamot från regeringspartierna byter sida.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons