Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lagförslag: Provskrivare får kroppsvisiteras

Personer som ska skriva högskoleprovet får göra sig beredda på att bli kroppsvisiterade först.
Det är innebörden i ett antifusk-förslag som regeringen nu överlämnar till Lagrådet.
Utbildning • Publicerad 3 februari 2022
Det kan bli kroppsvisitering vid högskoleprovet. Arkivbild.
Det kan bli kroppsvisitering vid högskoleprovet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Bakgrunden till lagförslaget är flera fall av uppdagat fusk i samband med högskoleprovet. Efter det att den så kallade högskoleprovsligan 2018 avslöjats med att ha sålt fuskpaket – med avancerad teknisk utrustning – till provdeltagare lät regeringen utreda möjligheterna till kroppsvisitation. Och nu går alltså regeringen vidare med ett lagförslag.

Får inte återkomma

Den nya lagen innebär att in- och utpasseringskontroll under provdagen blir möjligt att genomföra. Den provskrivare som vägrar får inte komma in i provlokalen. Och vägrar provskrivaren att visiteras efter provet får den inte något provresultat – om det inte finns synnerliga skäl. Denne blir också portad från kommande prov de närmaste två åren - om det inte finns synnerliga skäl.

Annons

De nya bestämmelserna gör det också möjligt att ha ordningsvakter på plats.

Regeringen föreslår däremot inte att radiovågsdetektor ska kunna användas, bland annat därför att utrustningen måste användas nära provskrivarna. Det skulle störa och stressa alla under pågående prov.

Måste finnas respekt

Förslaget om kroppsvisitation fick kritik av Justitieombudsmannen (JO) i remissomgången. JO ansåg att provfusk inte motiverar ett sådant ingrepp i grundlagsskyddade fri- och rättigheter som kroppsvisitation skulle innebära.

Men regeringen skriver i lagrådsremissen att förtroendet för högskoleprovet – och hela högskolesektorn – inte får riskeras.

Fusket utmanar "den i demokratisk ordning bestämda grundprincipen för tillgänglighet till högre utbildning".

Att staten skulle acceptera att detta pågår utan att vidta åtgärder anser regeringen inte vara hållbart. "Respekten och tilliten för systemet måste upprätthållas", skriver regeringen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Fakta: Förslagen

Personer som skriver högskoleprovet ska kunna kroppsvisiteras.

Kontrollen ska ske med metalldetektor. Manuell kroppsvisitation ska endast få ske om det finns särskilda skäl, och då utföras av person av samma kön som provskrivaren.

In- eller utpasseringskontroll ska få utföras före eller efter ett provpass för att söka efter elektroniska hjälpmedel.

Om en kontroll görs ska alla som har deltagit eller ska delta i provpasset genomgå kontrollen.

Ingen provdeltagare ska få kontrolleras mer än två gånger under en provdag.

In- och utpasseringskontroller ska få utföras i så många lokaler som bedöms behövas för att fusk ska motverkas. Det innebär att kontrollerna genomförs på relativt många platser. "Risken att behöva genomgå kontroll ska vara så stor att provdeltagare avstår från att försöka fuska".

Kontrollerna ska utföras av poliser eller ordningsvakter.

Källa: Lagrådsremissen In- och utpasseringskontroller vid högskoleprovet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons