Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krisen ser inte lika brutal ut som befarat

Näringslivets produktion och industrins orderingång faller hårt i april, som antas bli den värsta månaden i coronakrisen. Men nedgångarna är betydligt mindre än befarat och prognosmakare börjar nu skruva upp sina rekorddystra BNP-utsikter.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2020

Det råder inga tvivel om att coronakrisen slår hårt. Näringslivets produktion, där både tjänster och varor ingår, rasade med 9 procent i april i år jämfört samma månad i fjol, visar en första beräkning av Statistiska centralbyrån (SCB). Samtidigt kommer SCB-tal för orderingången till industrin i april, som visar på ett ras på nästan 21 procent jämfört med ett år tidigare.

Skruva upp BNP-prognoser

Men nedgångarna är inte alls lika dramatiska som befarat, enligt SEB-ekonomen Olle Holmgren. Han får nu ännu större anledning att skruva upp sina BNP-prognoser. Och det kan bli med flera procentenheter från tidigare scenarion, där SEB-ekonomerna räknat med ett svenskt BNP-ras på 13,5 procent i andra kvartalet och med 6,5 procent för hela 2020.

Annons

Inför SCB:s månadssiffror för näringslivets produktion har vissa prognoser legat på ras på upp till 15 procent i årstakt i april.

– Nu kommer det in på minus 9. Det är väldigt svaga tal, men det är inte den katastrof som man trodde skulle komma för någon månad sedan, säger Holmgren.

Den stora överraskningen är tjänstesektorn, vars nedgång på drygt 8 procent i årstakt var betydligt mindre än väntat. Samma mönster syns i industrins orderingång, som enligt Holmgren var ungefär tio procentenheter bättre än vad han hade räknat med.

Holmgren och SEB:s ekonomer siktar på att presentera uppdaterade BNP-prognoser för Sverige nästa vecka.

Han bedömer att såväl svensk coronastrategi – med mindre restriktioner för detaljhandel och besöksnäring än andra länder – och förhållandevis omfattande stödåtgärder från finans- och penningpolitiken, har bidragit positivt och bland annat hållit uppe konsumtionen.

"Känner lite tveksamhet"

Fast Holmgren varnar samtidigt för att dra för stora växlar för enskilda månadstal från SCB. Det finns alltid finns risk för att talen kommer att behöva revideras längre fram, när mer underlag rapporterats in.

– Vi känner lite tveksamhet när vi tittar på det här, att det bara faller med 9 procent, säger han.

När det gäller konsumtionen har det bland annat sett betydligt värre ut i bankernas kortanvändningsstatistik. Dessutom är det högst osäkert hur återhämtningen ser ut för Sveriges exportberoende industri.

– Det är ju 2008-nivåer på väldigt många indikatorer, säger Holmgren.

Fakta: Svensk produktion rasar med 9 procent i årstakt

Produktionsvärdet för det totala näringslivet minskade med 6,5 procent i april jämfört med mars, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Jämfört med motsvarande månad i fjol sjönk produktionen med 9,0 procent.

Industrins produktion minskade med 15,9 procent i april jämfört med månaden före och minskade med 16,6 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Tjänstesektorns produktion var 3,1 procent lägre jämfört med mars och minskade med 8,2 procent i årstakt.

Industrins orderingång minskade med 13,9 procent i april jämfört med mars. Jämfört med motsvarande månad i fjol minskade orderingången med 20,7 procent, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Orderingången från hemmamarknaden sjönk med 9,9 procent i april jämfört med månaden före och minskade med 13,7 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Orderingången från exportmarknaden sjönk med 16,9 procent mellan månaderna och föll med 25,9 procent i årstakt.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

Källa: Statistiska centralbyrån

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons