Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läkare tjuvläste journaler – får sparken

Vård • Publicerad 3 augusti 2023
En läkare vid Hallands sjukhus har polisanmälts. Arkivbild.
En läkare vid Hallands sjukhus har polisanmälts. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En specialistläkare i Halland bedöms olovligen ha läst 40 patientjournaler. Regionen har polisanmält läkaren och varslat henne om avsked, rapporterar Hallands Nyheter.

Kvinnan har vid tolv olika tillfällen – mellan januari och maj i år – gått in i journalsystemet för att läsa sina kollegors patientjournaler. Intrången upptäcktes via en loggkontroll, och läkaren har försvarat sitt agerande med att hon kände sig diskriminerad, samt att hon ville ta reda på om hon omnämnts på ett ofördelaktigt sätt i kollegornas journaler.

Annons

– Det finns inget som tyder på att medarbetaren spridit uppgifterna vidare, men vi ser förstås ändå allvarligt på detta. Eftersom det handlat om så många journaler har regionen sett det som en grund för att varsla medarbetaren om avsked, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef på Hallands sjukhus, till tidningen.

Berörda patienter har meddelats om händelsen via brev.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons