Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Landssorg i Grekland efter migranttragedi

Minst ett 80-tal människor har bekräftats döda efter gårdagens katastrof på Medelhavet.
Nu kommer rapporter om att upp till hundra barn kan ha befunnit sig ombord.
Grekland utlyser tre dagars landssorg.
Grekland • Publicerad 15 juni 2023
Överlevare anländer till Kalamatas hamn i Grekland där ambulanspersonal och hjälparbetare bistår med vård, kläder och sängplatser.
Överlevare anländer till Kalamatas hamn i Grekland där ambulanspersonal och hjälparbetare bistår med vård, kläder och sängplatser.Foto: AP/TT

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som en stor räddningsinsats inleddes i Joniska havet, mellan Italien och Grekland.

Enligt överlevare befann sig upp till 750 personer ombord. Ett flygfoto på fartyget innan det sjönk visar människor som trängdes på däck, de flesta utan flytvästar.

Annons

Drygt 100 passagerare har räddats, men inga under natten till torsdagen eller på torsdagsmorgonen.

Uppgift: Upp till 100 barn ombord

Den grekiska kustbevakningen har hittills återfunnit närmare 80 döda.

– Chansen att hitta (fler överlevande) är minimal, säger Nikos Spanos, tidigare vid kustbevakningen, till public service-bolaget ERT.

– Vi har sett sådana här gamla fiskebåtar förut från Libyen. De är runt 30 meter långa och kan lasta 600–700 personer när de är fullastade. Men de är inte alls sjövärdiga. För att uttrycka det enkelt är de flytande kistor, säger Nikos Spanos.

De flesta av de överlevare som anlänt till Kalamatas hamn har varit män. Men enligt vittnesmål från vårdspersonal talar överlevare om att ett stort antal kvinnor och barn befann sig under däck.

En läkare på Kalamatas sjukhus, som lånade ut sin telefon till en av överlevarna, uppger att han hörde mannen säga att upp till hundra barn fanns ombord på båten, rapporterar BBC med hänvisning till lokala medier.

En annan överlevare, som tv-kanalen ANT1 har pratat med, svarade ja på frågan om det fanns hundra barn på båten.

Över 100 har räddats

Båten, som tros ha färdats från Libyen och var på väg mot Italien, kapsejsade och sjönk i ett av Medelhavets djupaste områden. Djup på över fem kilometer har uppmätts i området, vilket kan göra det nästan omöjligt att hitta fartyget.

Onsdagens migrantkatastrof kan vara en av de värsta någonsin på Medelhavet. Övergångsregeringen i Grekland, som leder landet sedan den 25 maj, har utlyst tre dagars landssorg.

"Kommer inte sluta leta"

Kustbevakningens talesperson Nikolaos Alexiou uppger för ERT att sökandet efter överlevare fortsätter.

Annons

– Det är en av de största räddningsinsatserna någonsin i Medelhavet. Vi kommer inte att sluta leta, säger han.

Överlevarna har tagits till Kalamatas hamn i Grekland där de har fått sjukvård, torra kläder och sovsäckar. Majoriteten av dem är från Syrien, Pakistan och Egypten, uppger Alexiou.

Katastrofen ska utredas.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att hon är "djupt bedrövad" över händelsen och lovar att stärka samarbetet mellan EU och berörda länder för ytterligare åtgärder mot människosmugglare. Människorättsgrupper hävdar dock att sådana åtgärder kan göra att migranter och flyktingar tvingas ta ännu längre och farligare vägar för att nå säkra länder.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons