Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länen som klarat coronakrisen bäst

Stockholm och övriga storstäder har drabbats hårdast av coronakrisen.
I norra Norrland och på Gotland är effekterna än så länge ganska små, visar Arbetsförmedlingens marssiffror.
Publicerad 15 april 2020
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I slutet av mars hade antalet arbetslösa stigit till 388 500. Det är 44 000 fler på ett år. Som andel av arbetskraften har arbetslösheten stigit från 6,9 till 7,6 procent.

Men det är redan historia. De senaste veckorna, i april, har arbetslösheten ökat ytterligare, till runt 7,8 procent eller 404 500 arbetslösa.

Annons

Och alla varsel om uppsägningar kommer att leda till en rejält stigande arbetslöshet längre fram. Under mars varslades 42 400, jämfört med 3 300 samma månad i fjol.

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén gör bedömningen att arbetslösheten kommer upp i tio procent fram till sommaren.

Där är vissa regioner redan. Högst arbetslöshet och störst ökning det senaste året rapporteras från Södermanlands län, 10,3 procent i slutet av mars, upp från 9,1 procent för ett år sedan. Ökningen hade visserligen börjat innan coronasmittans härjningar tog vid. Även Gävleborg och Blekinge ligger runt tio procent.

I Västerbotten och Norrbotten, liksom Gotland, har arbetslösheten bara ökat något, och det från relativt sett låga nivåer. Allra lägst andel arbetslösa i landet har Västerbotten, 5,9 procent.

I Stockholm har arbetslösheten ökat från 5,8 till 6,7 procent. I antal personer är ökningen här klart störst, cirka 13 000.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons