Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Längre straff för fängslade Suu Kyi

Myanmar • Publicerad 2 september 2022
Aung San Suu Kyis anhängare demonstrerar vid Myanmars ambassad i Thailand. Bilden är tagen i juli i år.
Aung San Suu Kyis anhängare demonstrerar vid Myanmars ambassad i Thailand. Bilden är tagen i juli i år.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Aung San Suu Kyi har fått ytterligare tre års fängelse. Den nya domen reser åter frågetecken kring det val som Myanmars styrande militärjunta utlovat till nästa år.

Juntan avsatte Suu Kyis folkvalda styre den 1 februari i fjol. Sedan dess har den tidigare så hyllade civila ledaren dömts flera gånger för olika brott, i rättegångar som dömts ut av omvärlden och allmänt uppfattas som ett sätt att isolera henne från alla chanser till fortsatt makt.

Annons

Enligt den senaste domen ska Suu Kyi ha deltagit i omfattande fusk i samband med det val 2020 som hennes parti NLD vann klart. Det var också sådant påstått fusk som generalerna använde som förklaring då de tog makten året efter. Men oberoende observatörer såg inga sådana problem i valet.

Sammanlagt är 77-åriga Suu Kyi nu dömd till 20 års fängelse.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons