Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lärarfacket: "En enorm stress"

Lärare kommer att utsättas för en enorm stress om de måste anmäla papperslösa barn till polisen och Migrationsverket. Det förutspår lärarfackets ordförande Åsa Fahlén – som tror att många lärare i så fall kommer att vägra anmäla.
Politik • Publicerad 31 augusti 2023
Åsa Fahlén, förbundsordförande för Sveriges Lärare.
Åsa Fahlén, förbundsordförande för Sveriges Lärare.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Det blir ett slag i luften och det kommer att utsätta lärare för en enorm stress. Man vill ju göra rätt. Man vill göra det man är ålagd att göra, men här blir det en otrolig konflikt, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Sveriges Lärare.

Nu ska regeringens utredare titta på om skolpersonal ska undantas från anmälningsplikten, men Åsa Fahlén anser att det borde vara självklart med ett sådant undantag redan på förhand.

Tillgång till skola

Annons

Lärarfacket anser att anmälningsplikt skulle strida både mot lärares yrkesetiska principer och mot barnkonventionen. Om lärare får anmälningsplikt finns risk för att papperslösa barn inte skulle våga komma till skolan.

– Det är otroligt negativa effekter för de här barnen. En tioåring har ju inte valt att leva papperslös i Sverige. Oavsett vad vuxna runtomkring gör så måste barn ha rätt till en trygg och säker uppväxt och få tillgång till skola. Det är det som ligger i vårt uppdrag, säger Åsa Fahlén.

Hon undrar också vad följderna kan bli för lärare som vägrar att anmäla.

– Är det arbetsvägran? Var går gränsen? Vi kommer att utsättas för så många svåra etiska frågor i vårt förhållningssätt som lärare.

Ange patienter

Även Vårdförbundet uttrycker oro för vad utredningen ska komma fram till när det gäller en eventuell anmälningsplikt inom vården.

"Vårdförbundet tycker att det är olyckligt att man ens överväger ett förslag där våra medlemmar skulle behöva ange sina patienter, men förutsätter att utredningen kommer att komma fram till att Sverige inte ska bryta mot internationella konventioner eller vår egen hälso- och sjukvårdslag", säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons