Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lättade restriktioner i flera EU-länder

Danmarks coronarestriktioner är ett minne blott – när kalendern slog om till februari avskaffades lejonparten av dem. Italien och Frankrike tar liknande steg mot att återöppna sina samhällen – samtidigt som Österrike börjar bötfälla ovaccinerade.
Coronaviruset • Publicerad 1 februari 2022
Statsminister Mette Frederiksen (S) glädjer sig åt att Danmark avskaffat merparten av coronarestriktionerna. Arkivbild.
Statsminister Mette Frederiksen (S) glädjer sig åt att Danmark avskaffat merparten av coronarestriktionerna. Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

Coronarestriktionerna i Danmark har upphört att gälla från och med midnatt, sedan regeringen förklarat att covid-19 inte längre ska räknas som en samhällsfarlig sjukdom. Kvar finns regeln om att ovaccinerade och personer som inte tidigare varit sjuka ska testa sig efter inresa till landet.

– Vi säger farväl till restriktionerna och välkommen tillbaka till det liv som vi kände det före corona, sade statsminister Mette Frederiksen (S) när beskedet kom i förra veckan.

Annons

Lättnaden innebär bland annat att konserter får hållas precis som tidigare, med stående publik utan vare sig munskydd eller maxtak. Evenemangsbranschen oroar sig dock för att det kan bli svårt att locka utländska artister till landet.

"Påverkar stora arenor"

– När vi är tidigt ute som land och häver alla restriktioner, kan det utgöra en utmaning att de många band och artister som inte kan resa runt fritt i Europa och därmed inte kan få en sammanhängande turné. Naturligtvis påverkar detta ett antal stora arenor i Danmark, säger Esben Marcher på Dansk Live till Kulturmonitor.

Liknande besked om lättnader kan komma från Norge, där regeringen ska hålla presskonferens klockan 19 på tisdagskvällen. Källor uppger till Dagbladet att de flesta av restriktionerna då ska tas bort efter dansk modell, men att regeringen behåller rekommendationen om att bära munskydd om det inte går att hålla minst en meters avstånd till andra personer.

Frankrike går inte lika långt som Danmark, men lättar på flera restriktioner till följd av en mer gynnsam coronasituation och det färska kravet på vaccinpass för inträde till restauranger, idrottsmatcher och kulturevenemang. På onsdag avskaffas publikbegränsningarna både inomhus och utomhus, samtidigt som det inte längre blir obligatoriskt att bära munskydd utomhus.

– Vi känner oss lite mer säkra på att kunna säga att vi kan lätta på några av dessa begränsningar och låta människor återgå till ett så normalt liv som möjligt, sade Frankrikes hälsominister Olivier Véran i samband med beskedet.

Lättade regler vid inresa

Italien lättar på restriktionerna vid inresa till landet. Från och med tisdagen behöver EU-medborgare inte längre testa sig för covid-19 om de är vaccinerade eller kan bevisa att de tidigare har varit smittade.

Österrike tar ett steg åt andra hållet genom att införa krav på att samtliga vuxna i landet ska vaccinera sig mot covid-19. Vaccintvånget som röstades igenom av parlamentet för snart två veckor sedan träder i kraft på fredag. De ovaccinerade har fram till mitten av mars på sig att ta sprutan för att inte riskera böter på motsvarande 38 000 kronor. Tvånget gäller inte gravida kvinnor och personer som undantas av medicinska skäl.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons