Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lavrov: EU:s och Natos svar respektlöst

Ukraina • Publicerad 11 februari 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.Foto: AP/TT

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är inte nöjd med det svar som kom från EU och Nato på de brev han hade skickat till flera västländer om säkerhetsläget i Europa.

Han kallar svaret för "respektlöst" och beskriver tonen som "oförskämd".

Annons

Det var förra veckan som Lavrov skickade brev till flera länder inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Lavrov hade bett de olika länderna komma med egna, individuella svar på hur de tolkar säkerhetsstadgan som OSSE antog i Istanbul 1999.

Så blev det inte. EU:s utrikeschef Josep Borrell skickade – efter att ha fått grönt ljus från EU:s 27 medlemsländer – ett gemensamt svar, tillsammans med Nato.

Han anklagar Moskva för att försöka så split mellan medlemsländerna.

– EU har en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik och vårt mål är att vara enade i alla viktiga frågor av gemensamt intresse, sade Borrell i torsdags.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) betecknade i torsdags det gemensamma svaret till Ryssland som "tydligt och principfast".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons