Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lessebo kan sälja 60 procent av allmännyttan

Lessebo kan komma att sälja 60 procent av lägenheterna i det kommunala bostadsbolaget Lessebohus. De egna räddningsförsöken har misslyckats.
Bostadspolitik • Publicerad 7 mars 2022
Lessebos kommunalråd Lars Altgård (S) är redo att sälja upp till 60 procent av det kommunala bostadslagets Lessebohus bestånd.– Vi vill egentligen utveckla verksamheten själva men vi har en underhållsskuld på 232 miljoner kronor. Kommunen kan inte låna så mycket, säger Altgård. Arkivfoto.Foto: Johan Nilsson/TT

När tidningen Fokus rankat vilka kommuner som är bäst att leva och bo i så har Lessebo kommun i Småland om och om igen hamnat i den absoluta bottengruppen. Och att bo hos just det kommunala bostadsföretaget Lessebohus lägenheter är inte så attraktivt när många lägenheter är slitna och det ofta är billigare att köpa ett hus.

– För några år sedan kunde man köpa en villa för 500 000-600 000 kronor och idag får du en hyfsad villa för runt miljonen. Och med det nuvarande ränteläget blir det en väldigt låg boendekostnad. Dessutom har en del privata värdar lägre hyror, konstaterar kommunalrådet Lars Altgård (S).

Annons

Lars Altgård berättar att Lessebohus har en lång historik med många vakanser i beståndet. Bolaget rev till och med några hus innan Lessebo började ta emot stora mängder flyktingar, vilket fyllde de knappt 900 lägenheterna under ett par år. Men nu står bolaget med 30–40 lediga lägenheter igen.

– Det kanske inte låter så mycket, men vi tycker det är mycket. Vi behöver hyresintäkterna. Det är svårt att driva en rationell förvaltning med de här vakanserna, säger Lars Altgård och tillägger att kommunen vid ett antal tillfällen varit tvungen att skjuta till pengar till Lessebohus som är helägt av kommunen.

Sälj upp till 60 procent

Nu har Lessebohus vd fått i uppdrag att ta fram förslag med möjlighet till en försäljning upp till 60 procent av beståndet. Ett förslag förväntas vara klart under våren.

– Vi vill egentligen utveckla verksamheten själva men vi har en underhållsskuld på 232 miljoner kronor. Kommunen kan inte låna så mycket, det skulle påverka nyckeltalen för mycket, tyvärr.

Lars Altgård radar upp, och avfärdar samtidigt, alternativen till försäljning.

– Riva är ett alternativ men då blir man ju av med potentiella nya invånare, dessutom är det dyrt att riva. Men kan kallställa lägenheter, men det ska ändå göras visst underhåll. Vår förre vd lade fram en plan för att beta underhållsskulden på tio år, men vi kan inte vänta så länge.

Altgård vill inte att husbestånden säljs till enskilda lokala förvaltare eller bostadsrättsföreningar utan han hoppas på någon med ekonomiska muskler köper. Vem det nu kan vara.

– Vi har satt ribban högt. Det är väldigt viktigt vem som köper.

Har gjort fel

Det stora felet är, enligt Altgård, för Lessebohus är att det inte skett någon regelbunden nyproduktion. Det byggdes många bostäder på 50-, 60- och 70-talet, sedan blev det 20–25 år utan nyproduktion följt av en mindre nyproduktion.

– Beståndet är snedfördelat. Lägenheterna från miljonprogrammet kräver fönsterbyten och köken är inte speciellt funktionella. De inte så kul att visa upp för ungdomar idag.

Annons

Lessebohus har avverkat flera vd:ar som försökt att få verksamheten på fötter igen. Men.

– Det har gått lite i stå, konstaterar Lars Altgård.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons