Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Linde till USA – tror Finland går med i Nato

Utrikesminister Ann Linde (S) återupprepar i SVT:s Agenda att hon tror att Finland kommer att gå med i Nato.
I nästa vecka åker Linde till Washington och Ottawa för möten med USA:s respektive Kanadas utrikesministrar.
Politik • Publicerad 1 maj 2022
Utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde.Foto: Christine Olsson /TT

Ett finländskt ja till Nato hade förändrat balansen i närområdet, enligt Ann Linde. Tidigare har Sverige och Finland bidragit till stabilitet eftersom båda länderna varit militärt alliansfria, säger hon.

– Om nu Finland går med, då gäller inte samma sak längre. Då måste vi se vad kommer det att bli för slutsatser för vår del.

Annons

Linde säger att hon själv inte har bestämt sig vad hon tycker i frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

Nästa vecka ska Linde åka till Washington och Ottawa. Förutom möten med ländernas utrikesministrar ska hon även träffa ordföranden i försvars- och utrikesutskotten i ländernas respektive parlament.

"Mer utsatt"

Tidigare under söndagen sade statsminister Magdalena Andersson (S) att hotbilden mot Sverige skulle öka om Finland, men inte Sverige, gick med i militäralliansen.

– Om de väljer att gå med i Nato, då ökar det så klart spänningarna i vårt närområde. Sverige blir mer utsatt om vi inte blir medlemmar, sade Andersson.

Den 12 maj ska S avsluta sin interna dialog i Natofrågan och den 13 maj ska regeringen och riksdagens partier vara klara med sin säkerhetspolitiska analys.

S har sagt att partiet ska ge besked senast den 24 maj.

Senast den 14 maj ska de finländska Socialdemokraterna ge sitt besked.

– Den 14 maj är det också ett informellt Natoutrikesministermöte som jag och min finländska kollega just har blivit inbjudna till, vilket också är viktigt. Jag tror att det kommer att komma ett beslut den här våren, säger Linde.

Haavisto: Viktig samordning

Flera gånger har man från svenskt och finländskt regeringshåll betonat vikten av att samordna sina besked.

Pekka Haavisto, Finlands utrikesminister, säger till Agenda att Sverige och Finland länge haft liknande säkerhetspolitiska situationer. Länderna har även under lång tid byggt upp långtgående politiska och militära samarbeten på området.

Annons

Nu har det ryska politiska och militära agerandet i vårt närområde gjort att samordning är av stor vikt för länderna, påpekar han.

– Det är mycket viktigt nu för tiden att vi samarbetar i militära frågor och om militärplanering, säger Haavisto.

Enligt uppgift till den finländska tidningen Iltalehti kommer Finlands president Sauli Niinistö i sitt planerade tal den 12 maj uttrycka stöd för medlemskap i Nato, varpå även riksdagsgrupperna – som ska träffas senare den dagen – förväntas uttrycka sitt stöd för ett medlemskap.

Tanken är att det ska snabba på processen att lämna in en ansökan till Nato, skriver Iltalehti.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons