Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Linde: Intresset för Ukraina sviktar

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) befarar att världen börjar vända blicken från Ukraina.
Ukraina • Publicerad 1 juli 2022
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vid Natomötet i Madrid.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vid Natomötet i Madrid.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Man kan redan se i medierna att intresset minskar och det påverkar också allmänheten, och allmänheten påverkar politikerna, säger hon till amerikanska The New York Times i samband med att Nato-toppmötet i Madrid avslutas.

Krigets konsekvenser för andra parter, som inflation och stigande matpriser, tar redan stor plats i debatter i flera europeiska länder.

Annons

– Så det är vårt ansvar att hålla Ukraina och det Ryssland gör högt på dagordningen. Vi har sett det så många gångar: det sker en katastrof, det sker ett krig, och det bara fortsätter, men det glider undan, säger Linde.

Anna Wieslander, svensk Nordeuropachef vid den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council, säger till NYT att stödet för Ukraina är stabilt i länder i öst som har mer erfarenhet av svåra relationer till Ryssland, medan det är svårare att övertyga vissa Natomedlemmar i väst att hantera krigets konsekvenser.

– Där är det svårare att sälja in, med inflation, höga energipriser och krigsutmattning, och kommer de verkligen att köpa det här geopolitiska argumentet att vi måste göra det här nu innan saker och ting förvärras? Vi är inte där ännu, men det kommer att bli svårare, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons