Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lite läkemedelsrester i europeiskt kött

Det är ovanligt att mängden läkemedelsrester i kött och andra animaliska livsmedel överstiger de uppsatta gränsvärdena, visar analyser av över 650 000 livsmedelsprover från 28 EU-länder.
Sverige • Publicerad 1 juni 2020
Totalt har 650|000 livsmedelsprover från 28 EU-länder analyserats. Arkivbild.
Totalt har 650|000 livsmedelsprover från 28 EU-länder analyserats. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Under 2018 översteg 0,3 procent av proverna gränsvärdena, och överskridandena har det senaste årtiondet legat på en jämn och låg nivå.

"Gränsvärdena är i många fall satta så lågt som det bara går att analysera, och analysmetoderna är känsliga. Så de är strängt satta, både för att skydda folkhälsan, men också för att förhindra fusk", säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Annons

De animaliska livsmedel – förutom kött även bland annat ägg och mjölkprodukter – som når svenska konsumenter anses vara säkra. Men det är viktigt att hålla användningen av antibiotika på en låg nivå för att bekämpa antibiotikaresistens, säger hon.

"Här är det förebyggande arbetet för en förbättrad djurhälsa centralt. Och konsumenter kan bidra till att bromsa spridningen av antibiotikaresistens genom att köpa mat från producenter som arbetar för just god djurhälsa."

Resultatet av provtagningarna sammanställs av Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, på uppdrag av EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons