Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppgift: Krigsherre kidnappade terrormisstänkt

Den libyske man som misstänks ha tillverkat bomben som sprängde ett passagerarplan över Lockerbie i Skottland 1988 framträdde på måndagen inför rätten i Washington.
Enligt uppgifter till brittisk press ska mannen ha rövats bort av en libysk krigsherre innan han fördes till USA.
USA • Publicerad 13 december 2022
Ett passagerarplan med 259 personer ombord sprängdes över Skottland 1988. Samtliga som var ombord och elva personer på marken dödades i terrordådet. Arkivbild.
Ett passagerarplan med 259 personer ombord sprängdes över Skottland 1988. Samtliga som var ombord och elva personer på marken dödades i terrordådet. Arkivbild.Foto: AP/TT
En rättegångsteckning från rätten i Washington under måndagen.
En rättegångsteckning från rätten i Washington under måndagen.Foto: Dana Verkouteren/AP/TT

Tre åtalspunkter riktas mot den nu 71-årige mannen, som uppges ha tillhört Libyens underrättelsetjänst och som ska ha satt timern på bomben som sprängde Boeing 747-planet. Åklagarna sade att de inte kommer att yrka på dödsstraff för brotten, utan i stället på livstids fängelse.

Domstolen beslutade därefter att mannen inte beviljas borgen och därmed fortsatt ska vara frihetsberövad.

Hölls av milisgrupp

Annons

Enligt tidningen The Guardian ska den anklagade ha förts till amerikanskt förvar efter att ha kidnappats från sitt hem av en ökänd libysk krigsherre. 71-åringen ska därefter ha hållits frihetsberövad av en väpnad milis i två veckor. Dessförinnan hade han avtjänat ett tioårigt fängelsestraff för brott begångna under Muammar Gadaffis regim.

Mannens familj säger sig inte ha fått vetskap om att han förts till USA förrän de såg det på nyheterna. Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger under en pressträff att "i dag är en bra dag" eftersom mannen kommer att ställas inför rätta, men vill inte delge några detaljer kring hur han fördes till USA.

Svensk passagerare

259 passagerare dog när planet sprängdes över Skottland i december 1988. Ytterligare elva personer på marken i Lockerbie dödades i terrordådet, som är det dödligaste någonsin som inträffat på brittisk mark. Bland passagerarna fanns den svenske toppdiplomaten Bernt Carlsson.

En person har tidigare dömts mot sitt nekande för inblandning i dådet. Han släpptes av humanitära skäl 2009 och avled i Libyen 2012. Ytterligare en person som misstänktes för inblandning frikändes av en skotsk domstol.

De tidigare rättegångarna hölls i Nederländerna men under skotsk lag, efter en uppgörelse mellan Skottland och Libyen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons