Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Løkke: Kina måste skärpa sin hållning i kriget

Putin lyssnar inte på Europa – men han lyssnar på Kina. Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen ska försöka få Peking att "säga något", rapporterar Reuters.
Ukraina • Publicerad 16 augusti 2023
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT

På första dagen av ett tre dagar långt utrikesbesök i Kina ber han landet att skärpa sin position mot Rysslands invasionskrig i Ukraina.

– Putin lyssnar inte på europeiska ledare, men han lyssnar helt klart på Kina. Så jag skulle vilja hävda att Kina behöver säga något, säger han efter att ha landat i Shanghai, enligt Reuters.

Annons

På fredag kommer den danske utrikesministern även att träffa sin kinesiske motsvarighet Wang Yi. De ska bland annat diskutera bilaterala relationer och grön energi, enligt Løkke Rasmussen.

Utrikesministerns besök i Kina har kritiserats av flera av de danska folketingspartierna. Kinas militära hot mot Taiwan har nått nya höjder i år och dansk säkerhets- och underrättelsetjänst har varnat för att Kina kan spionera på Danmark.

Kritiken har tillbakavisats av Løkke Rasmussen:

– Om inställningen till resten av världen var att vi bara kan samarbeta med dem som är som vi, skulle vi bli kvar i en väldigt liten klubb.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons