Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Loggböcker stals – viktiga flygningar stoppas

Brott • Publicerad 3 februari 2022
14 flygplan tvingas stanna på backen på Västerås flygplats sedan loggböcker stulits. Arkivbild.
14 flygplan tvingas stanna på backen på Västerås flygplats sedan loggböcker stulits. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett kassaskåp stals från Hässlö Flygförening i Västerås i veckan. I kassaskåpet fanns inget av värde – för tjuvarna. Men där fanns också piloternas loggböcker, som de enligt lag måste ha med vid flygning.

– Rent krasst så har man ställt 14 flygplan som jobbar i samhällets tjänst på backen. Det är flygplan som exempelvis letar efter människor som gått genom isen eller söker efter folk. Brottet är allvarligt då stölden går under luftfartssabotage, med flera års fängelse som följd, säger Henrik Boresäter, ordförande i Hässlö Flygförening, till VLT.

Annons

Förutom kassaskåpet fick tjuvarna med sig ost- och skinkmackor från klubbhusets kök, ett byte som förmodligen har större värde för tjuvarna än loggböckerna.

– De är fullständigt värdelösa för dem som inte äger ett flygplan. Det finns inget ekonomiskt värde på något sätt i det här skåpet, säger Henrik Boresäter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons