Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lokförare larmade 20 minuter innan urspårning

En lokförare slog larm 20 minuter innan SJ-tåget spårade ur. Det gav trafikledningen tid att sänka hastigheten – och kan ha räddat liv.
– Vi är otroligt tacksamma, säger Anna-Pia Lingemyr på Trafikverket till P4 Gävleborg.
Trafik • Publicerad 8 augusti 2023
Ett SJ-tåg med 120 passagerare spårade på måndagen ur mellan Iggesund och Hudiksvall.
Ett SJ-tåg med 120 passagerare spårade på måndagen ur mellan Iggesund och Hudiksvall.Foto: Mats Andersson/TT

Ett SJ-tåg med 120 passagerare spårade på måndagen ur mellan Iggesund och Hudiksvall sedan banvallen underminerats av regn. Tre personer fick föras till sjukhus.

Statens haverikommission har beslutat att inleda en utredning av urspårningen.

Annons

"Skador uppstod på infrastruktur och fordon och ett fåtal passagerare fick lindriga skador. På platsen hade banvallen skadats kraftigt på grund av stora regnmängder", meddelar myndigheten på sin hemsida.

Situationen hade kunnat bli betydligt värre om det inte vore för en observant lokförare, rapporterar P4 Gävleborg.

Lokföraren passerade platsen, såg vad som höll på att hända med banvallen och slog larm tjugo minuter innan olyckan. Det fick trafikledningen att dra ned på hastigheten för kommande tåg, inklusive det som spårade ur, till 40 kilometer i timmen.

Spolades bort

– Jag är jätteglad att vi hann göra det och att det inte blev värre. Timmarna efter att vi evakuerade tåget så fortsatte de höga flödena och under eftermiddagen spolades fler delar av banvallen bort och det blev som en ny bäckfåra ner där, säger Anna-Pia Lingemyr, enhetschef på Trafikverket, till radion.

– Jag är jätteglad att det inte var det läget när tåget passerade, för då hade det kunnat gå så mycket värre.

Kan ha räddat liv

På frågan om lokförarens agerande kan ha räddat liv säger Lingemyr att så mycket väl kan ha varit fallet.

– Vi är otroligt tacksamma för lokförarnas rapporter, säger hon.

Det var vid lunchtid på måndagen som de två främre vagnarna av ett SJ-tåg på väg från Stockholm till Sundsvall spårade ur. Enligt Trafikverket kan det dröja till nästa vecka innan tåg kan trafikera sträckan igen.

En person fördes till sjukhus för kontroll, en andra med en befarad hjärnskakning och en tredje med en eventuell axelskada. Samtliga passagerare kunde evakueras ur tåget och bussas till Hudiksvall för vidare färd mot sina destinationer.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons