Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lööf: Stoppa vinstuttag i misskötta skolor

Centerpartiet vill att de friskolor som inte uppfyller vissa kvalitetskrav ska stoppas från att ta ut vinst.
Dessutom bör Socialdemokraterna släppa idén om att totalstopp av vinster i skolan, skriver partiledaren Annie Lööf på .
Politik • Publicerad 7 september 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) presenterar partiets agenda för nästa regering vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) presenterar partiets agenda för nästa regering vid en pressträff i riksdagens presscenter.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På en pressträff på onsdagen lade Centerledaren Annie Lööf fram det hon kallar agendan för en ny regering. Bland annat bör allmänna förskolan gälla från två års ålder och barn bör få vara på fritids tio timmar i veckan utan avgift.

Hon sade också att partiet är redo att träffa en bred uppgörelse om skolan under nästa mandatperiod, att kvalitetskrav ska ställas och uppfyllas för att friskolebolag ska få ta ur vinst i rörelsen.

Riktar sig till S

Annons

På SvD Debatt utvecklar hon senare sitt argument:

"Fristående huvudmän som, efter tillsyn från Skol­inspektionen, har fått förelägganden eller anmärkningar ska inte ha rätt att fatta beslut om utdelning av vinst förrän bristerna är åtgärdade."

Det ligger i linje med förslag som Moderaterna och Liberalerna har lagt fram, skriver Lööf, och riktar sig sedan till Socialdemokraterna, som vill stoppa vinstuttag i friskolor.

"Vi är redo att göra upp, men det förutsätter att Social­demokraterna begraver idén om att förbjuda vinster och vinst­utdelning i välskötta friskole­företag och i stället lägga energin på att förhindra otillbörligt utländskt ägande och skärpta kvalitets­krav som bland annat sätter stopp för vinst­utdelning i friskolor med kvalitets­brister", skriver hon.

C: Utöka allmänna förskolan

Förslaget om förskola för tvååringar ska inte vara ett tvång utan ett erbjudande, enligt partiet. Enligt partiledaren är prislappen för att utöka den allmänna förskolan till tvååringar och erbjuda avgiftsfria tio timmar på fritids omkring 5,5 miljarder kronor.

Förslagen är bra för integration och jämställdhet, framhåller hon.

Lööf upprepar sina röda linjer för att sitta i en regering med Socialdemokraterna: Vänsterpartiet kan inte ingå i regeringen och den får inte höja skatter på boende, jobb och företagande.

C utesluter också samarbete med en regering som tar stöd av eller har SD som del av regeringen. Hon understryker även att en regering som C ingår i eller stödjer måste skapa bättre möjligheter för gles- och landsbygden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons