Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

LRF går till domstol för att stoppa vargen

Att neka lantbrukare skyddsjakt på varg bryter mot lagen, skriver LRF i en debattartikel.
Nu vill de driva frågan i domstol.
Djur • Publicerad 17 augusti 2023
LRF vill rättsligt pröva lantbrukarnas rätt att få bedriva skyddsjakt på varg. Arkivbild.
LRF vill rättsligt pröva lantbrukarnas rätt att få bedriva skyddsjakt på varg. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/TT/NTB

"Det stora antalet vargattacker gör att sommaren ser ut att bli den blodigaste på länge för landets lantbrukare", skriver Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i en debattartikel i Aftonbladet.

Länsstyrelserna kräver att samma varg ska ha genomfört minst fyra attacker inom en viss tidsperiod för att den ska få skjutas, skriver LRF, som menar att det bryter mot jaktförordningen.

Annons

Nu vill LRF driva saken rättsligt.

"Vi har nu tagit saken i egna händer och anlitat en advokatbyrå för att driva ett principfall genom rättssystemets alla nivåer. Målet är att tvinga länsstyrelserna att sluta använda antalet attacker som grund för att bevilja skyddsjakt och i stället följa jaktförordningens intentioner – att skyddsjakt ska beslutas baserat på risken för allvarlig skada", skriver Borgström.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons