Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lustgasbruket ökar – kan ge ryggmärgsskador

Läkare varnar för att användningen av lustgas ökar. En överanvändning kan dessutom ge påverkan på ryggmärgen.
Medicin och hälsa • Publicerad 11 februari 2022
Lustgas har blivit allt vanligare som en festdrog för unga. Arkivbild.
Lustgas har blivit allt vanligare som en festdrog för unga. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dag är det lagligt att sälja lustgas för privat bruk, något som gjort att allt fler unga använder det som en partydrog. En genomgång av Giftinformationscentralens journalsystem visar att antalet samtal om misstänkta komplikationer av lustgasmissbruk har ökat kraftigt. Mellan 2016 och 2020 hade Giftinformationscentralen i genomsnitt två ärenden per år. Under 2021 var motsvarande siffra 30. Det skriver Läkartidningen.

– Vi har både fått in fler samtal och mycket frågor från skolhälsovården, socialtjänst och polis i olika delar av landet, där man har märkt en ökad användning. Många fall är i ganska unga år, säger Johanna Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Skador på ryggmärgen

Annons

Samtidigt varnar läkare för att överanvändning av lustgas kan orsaka myelopati, en påverkan på ryggmärgen. Läkartidningen beskriver ett aktuellt fall där en 19-årig man ringde sin vårdcentral angående smärta och stelhet i fingrar och tår efter att ha inhalerat lustgas två veckor tidigare.

Fem dagar senare ringde han åter om stickningar och domningar i fingrar, tår och ben. Han fick känselbortfall som förvärrades och spred sig i armar och ben. Vid ett läkarbesök var patienten så svag att han behövde hjälp med att knyta skosnören och resa sig från en stol.

Giftinformationscentralen kan inte svara på hur vanligt förekommande det är med allvarliga skador, men ser en risk med att allt fler använder mycket lustgas och under en längre period.

– Det är i dag helt omöjligt att säga var gränsen går för att det inte är farligt. Då ser vi tyvärr de här långtidsskadorna, det allra vanligaste är nervskador som kan leda till att man blir fumlig, att man tappar känseln och muskelkraft.

"Inte en ofarlig drog"

Lustgasmissbruket ökar i hela världen och det gäller sannolikt även Sverige, skriver Läkartidningen. Från Giftinformationscentralens sida hoppas man att den oreglerade försäljningen av lustgas ska stoppas.

Johanna Grass tror att det hos en del finns en missuppfattning om att lustgas är helt ofarligt.

– Det används ju medicinskt och används det på korrekt sätt medicinskt är det inte farligt, men det är ju inte en ofarlig drog. Särskilt inte när man använder lustgas ofta och tar mycket.

Fakta: Lustgas

Lustgas är en färglös gas som luktar lite sött och har det kemiska namnet dikväveoxid.

Namnet kommer av att gasen ger ett rus som ofta framkallar skratt eller fnitter.

Lustgas har länge använts som smärtlindrande medel inom vården, främst vid förlossningar.

Vid inandning av höga doser kan gasen orsaka syrebrist som kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Syrebristen kan även orsaka hjärtrytmrubbningar och plötslig död.

Vid långvarigt missbruk finns risk för neurologiska skador, med balanssvårigheter och påverkan på benmärgen som följd.

Källa: Giftinformationscentralen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons