Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tornen på plats – storpublik utanför domkyrka

Hundratals nyfikna lundabor har följt de tunga lyften. Efter nästan ett år får nu Lunds domkyrka sina nyrenoverade torn tillbaka.
Religion • Publicerad 6 mars 2023
De renoverade tornen på Lunds domkyrka lyftes med hjälp av kran tillbaka på måndagen
De renoverade tornen på Lunds domkyrka lyftes med hjälp av kran tillbaka på måndagenFoto: Johan Nilsson/TT
De renoverade tornen på Lunds domkyrka lyftes med hjälp av kran tillbaka på måndagen. De 30 ton tunga tornen lyftes ner för knappt ett år sedan och har under renoveringen bland annat fått nytt miljövänligt plåttak.
De renoverade tornen på Lunds domkyrka lyftes med hjälp av kran tillbaka på måndagen. De 30 ton tunga tornen lyftes ner för knappt ett år sedan och har under renoveringen bland annat fått nytt miljövänligt plåttak.Foto: Johan Nilsson/TT

Med hjälp av en 500-tonskran påbörjades lyftet av det södra tornet under måndagsmorgonen. Bägge tornen, med ny brädning och med mer miljövänliga, blänkande plåtar, är nu på plats.

Arbetet har följts av ett stort antal nyfikna lundabor som betraktat det omfattande lyftarbetet på plats i Lundagård.

Annons

Tornhuvarna har renoverats som ett led i kyrkans långsiktiga vård- och underhållsplan. Deras ursprungliga form – pyramidformade och med blytäckta tornspiror – härstammar från Helgo Zettervalls renovering 1860-1880.

Under hundra år har flera tillfälliga lagningar gjorts, men med den nya renoveringen har taket på huvarna bytts.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons