Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

M: En miljard till trygghet med bättre ljus

Moderaterna vill satsa en miljard på att lysa upp platser utomhus där tryggheten behöver stärkas.
Politik • Publicerad 3 september 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Andrea Hedin, lokalpolitiker i Stockholms stad, valkampanjar och knackar dörr i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Andrea Hedin, lokalpolitiker i Stockholms stad, valkampanjar och knackar dörr i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna ska lägga en miljard i nästa budget för att "stärka tryggheten och lysa upp fler utemiljöer", meddelar partiet under en pressträff i Stockholm.

– Det här skulle betyda många tusen lampor på otrygga platser, som gör att man kan vara ute när man själv vill, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Annons

– Jag tror att intresset kommer att vara stort bland kommunerna.

Förslaget bygger på att staten och kommuner samarbetar. Staten står för en miljard kronor och kommuner måste ansöka om pengarna, och också bidra själva med finansiering. Exakt hur stor medfinansieringen ska vara kommer partiet att återkomma till.

– Det är en frihetsfråga för oss. Att kvinnor aldrig ska begränsa sitt rörelsemönster på grund av otrygghet, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm.

Man ska även även kunna bredda de trygghetsskapande insatserna beroende på kommunens behov.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons