Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

M: Ge försvaret tre miljarder nu

Moderaterna vill snabbt skjuta till tre miljarder kronor till försvaret för att stärka försvarsförmågan.
Försvar • Publicerad 9 februari 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson, kräver mer pengar till försvaret snabbt.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson, kräver mer pengar till försvaret snabbt.Foto: Paul Wennerholm

Två och en halv miljard bör gå till det militära försvaret och en halv miljard till det civila försvaret. Beloppet bygger på de bedömningar försvarsmakten gjort, föreslår partiets försvarspolitiske talesperson Pål Jonson på en pressträff tillsammans med Kristersson.

Skruva upp

– Vi behöver skruva upp tempot i försvarsreformen. Det handlar om brister i ammunition, robotar till flygvapnet, övningar, personal och resurser men också en förstärkning av det civila försvaret, säger Pål Jonson.

Annons

– Det är viktigt att man nu ser, i det allvarliga säkerhetspolitiska läget, att det inte kan vara politiken eller ekonomiska resurser som ska vara gränssättande, tillägger han.

Moderaterna föreslår ingen finansiering av de tre miljarderna. Tillskottet måste ses som en extraordinär åtgärd, i stil med pandemiåtgärderna, enligt partiet.

Inte omöjliga

Moderatledaren understryker att resurserna inte får tas från den långsiktiga uppbyggnaden av försvaret, det vill säga att pengar som skulle användas senare förbrukas i år.

Men de tre miljarderna är Moderaternas ingångsvärde när Försvarsberedningen nu ska träffas.

– Vi eftersträvar enighet så långt det är möjligt, det ligger ett egenvärde i detta, säger Kristersson.

– Vi brukar kunna komma överens i Försvarsberedningen men vi går inte dit tomhänta, vi går dit med uppfattningen att ska vi stärka försvaret så ska det ske med nya resurser.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson, säger att KD bedömer att det behövs ett tillskott i den storlek som Moderaterna vill se.

Det var tänkt att det första mötet mellan försvarsminister Peter Hultqvist (S) och de åtta riksdagspartiernas företrädare i beredningen skulle ske redan denna vecka. Men så blir det inte, preliminärt blir det mötet istället i mitten av nästa vecka.

Snabba cash

När Hultqvist häromdagen sade att han ska bjuda in till överläggningar sade han att regeringen vill se om det går att enas om, i första hand, tidigareläggningar av redan beslutade satsningen. Syftet är att få fram åtgärder som snabbt, redan i år, kan stärka försvarets förmåga. Siktet bör vara inställt på att enas om något senast den 15 mars, för att det ska komma med vid vårpropositionen som lämnas till riksdagen den 19 april.

Moderaterna vill att det gällande försvarsbeslutet, för åren 2020-2025 ses över, justeras och förstärks. Därutöver borde riksdagen redan nu ge besked om tillskott för 2026 och 2027.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons