Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

M: Överväg skicka materiel till Ukraina

Försvarsmakten och Försvarets materielverk bör få i uppdrag att se över om det finns försvarsmateriel som Sverige snabbt kunde skicka till Ukraina, föreslår Moderaterna.
Politik • Publicerad 14 februari 2022
Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark vill att Försvarsmakten och FMV ska få i uppdrag att inventera om det finns materiel som kan skickas till Ukraina. Arkivbild.
Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark vill att Försvarsmakten och FMV ska få i uppdrag att inventera om det finns materiel som kan skickas till Ukraina. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi vill att regeringen ger ett snabbt uppdrag till försvaret och FMV att snabbt undersöka huruvida det finns något försvarsmateriel som går att avvara, säger Wallmark till TT.

Inventeringen är ett sätt att vinna tid inför ett eventuellt beslut om att sedan skicka olika former av materiel eller defensiva vapen till Ukraina. Stödet kan, efter beslut, ges på olika vägar.

Annons

– Det kan ske på två sätt, det ena är Sverige själv gör det eller att man gör det inom ramen för den så kallade Europeiska fredsfaciliteten, säger Wallmark.

Han framhåller att den faciliteten redan är i aktivt bruk. I slutet av förra året togs beslut om olika former av civilt stöd på motsvarande 31 miljoner euro. Enligt Wallmark var det bland annat kamouflagenät och utrustning för fältsjukhus.

– Men faciliteten kan aktiveras även för skarpare saker om viljan finns, säger Wallmark.

Han säger att han tror sig veta att det finns materiel som skulle kunna skickas.

– Vad går utan att vi sänker vår egen gard och nästa fråga är den politiska: Vad vill vi, säger Wallmark.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons