Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

M siktar på att fortsätta styra i Skåne

Den regionale M-ledaren Carl Johan Sonesson räknar med att kunna styra vidare i Region Skåne, men samtidigt börjar Socialdemokraterna nu att sondera terrängen för en eventuell mittenkoalition.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne (M). Arkivbild.
Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne (M). Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det rödgröna blocket blev större än Alliansblocket, så väljarna har ju väldigt tydligt röstat bort det sittande borgerliga styret, säger oppositionsråd Henrik Fritzon (S).

Om måndagens preliminära resultat står sig får de fyra allianspartierna M, KD, C och L tillsammans 57 av 149 mandat i Skånes regionfullmäktige, medan S, MP och V får 62 mandat. Sverigedemokraterna får ensamma 30 mandat.

Annons

Det går inte att utvärdera valresultatet förrän allt är färdigräknat, understryker Carl Johan Sonesson. Men han tycker att det är naturligt att Moderaterna även under nästa mandatperiod ska utgöra basen för det regionala styret i Skåne.

De partier som står bakom "Lag Kristersson" i rikspolitiken ser i Region Skåne ut att få 80 av 149 mandat i regionfullmäktige, konstaterar han.

– Lägger vi sedan på Centern – vi sitter ju med Centern i dag – har vi ett ännu starkare underlag.

Henrik Fritzon har helt andra förhoppningar och har nu börjat ta kontakt med andra partier, uppger han.

– Det mest naturliga är ju någon form av koalition mellan Socialdemokraterna och mittenpartierna, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons