Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

M-topp: Krävs något liknande undantagstillstånd

Inför något som liknar undantagstillstånd för att få stopp på killarna och männen som skjuter. Det kräver kommunalstyrelsens ordförande i Haninge efter våldsbrotten.
Brott • Publicerad 28 september 2023
Fyra personer har gripits efter att en man skjutits till döds och en annan person skadats i Jordbro söder om Stockholm natten mot torsdag.
Fyra personer har gripits efter att en man skjutits till döds och en annan person skadats i Jordbro söder om Stockholm natten mot torsdag.Foto: Nils Petter Nilsson / TT

En ihjälskjuten och en skadad i en skjutning i Jordbro. En ung man dödad i en skottlossning på en idrottsplats full av barn. En kvinna avliden i en kraftig explosion utanför Uppsala.

De senaste tolv timmarnas våldsdåd har fått Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge där Jordbro ingår, att frustrerat vädja om hjälp till regeringen.

Annons

– Det är ett monster som sprider sig över hela Sverige. De spränger fel hus i ett radhusområde, de skjuter öppet över idrottsområden. Det enda som hjälper just nu är inkapacitering, säger han till P4 Stockholm.

Enligt medieuppgifter dog en kvinna som bodde i grannhuset till det hus som sprängningen var riktad mot i Uppsala. Det är dock inget polisen bekräftat.

– Jag behöver ingen minister vid sidan om mig, jag behöver inga kriskommissioner. Jag behöver något som liknar undantagstillstånd.

Enligt Gustafsson bör regeringen genomföra det genom tillfällig lagstiftning.

– De måste utnyttja alla möjligheter för att kunna inkapacitera de här killarna. De kan inte vara ute längre, säger han till radion.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons