Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Macchiarini överklagar – vill frias helt

Brott • Publicerad 8 juli 2022
Teckning från rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt. Mannen med hörlurar är Macchiarini, till höger om honom advokat Björn Hurtig.
Teckning från rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt. Mannen med hörlurar är Macchiarini, till höger om honom advokat Björn Hurtig.Foto: Anders Humlebo/TT

"Stjärnkirurgen" Paolo Macchiarini dömdes av Solna tingsrätt för vållande till kroppsskada i ett fall efter att han opererat in syntetiska luftstrupar på patienter på Karolinska sjukhuset. Påföljden blev villkorlig dom.

Macchiarini har nu överklagat domen och vill att åtalet mot honom ska ogillas i sin helhet. Skälet som anges i överklagandet till att han bör frias är att "Paolo Macchiarini inte begått brott".

Annons

Tidigare har även åklagaren överklagat Solna tingsrätts dom och vill att Macchiarini döms till fängelse för tre fall av grov misshandel, alternativt grovt vållande till kroppsskada.

Kirurgen Paolo Macchiarini har stått åtalad för tre fall av grov misshandel, mot tre patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade åren 2011–2012, till följd av tumörer respektive skador på deras egna organ.

Tingsrätten ansåg att ingreppen inte stod i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. För de två första patienterna bedöms de dock som försvarliga, mot bakgrund av patienternas tillstånd och att kirurgen handlat i nöd, i rättslig mening.

Men kirurgen borde enligt tingsrätten inte ha utfört det tredje ingreppet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons