Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Macchiarini-visselblåsare vill ha ersättning

De personer som slog larm om kritiserade kirurgen Paolo Macchiarinis forskning vänder sig nu till Justitiekanslern för att få ersättning på strax över 180 000 kronor, rapporterar .
Medicin • Publicerad 4 juni 2020
Karolinska institutet. Arkivbild.
Karolinska institutet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Visselblåsaren Oscar Simonson, som är en av dem som medverkade i Macchiarinis forskning och bedömdes som klandervärd i Karolinska institutets granskning, säger till Ekot att kirurgen vilseledde medförfattarna till de forskningsartiklar som beskrev resultaten av transplanterade luftstrupar som lyckade.

– Karolinska har satsat allt sitt krut på att på olika sätt försöka smutskasta oss. Och troligtvis blir den typen av repressalier livslånga, säger Oscar Simonson.

Annons

Rikard Samuelsson, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för forskarna, säger till TT att begäran till Justitiekanslern inte primärt handlar om pengar.

–  Klienterna vill få det fastslaget att de borde fått anklagelserna prövade i domstol. Det här är allvarliga anklagelser som fått stora följder för deras möjlighet att bedriva forskning, säger Rikard Samuelsson. 

KI har inte kommenterat uppgifterna om repressalier men säger till Ekot att de forskare som medverkar i en forskningsartikel har ett eget ansvar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons