Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Macron manar till försiktig optimism

Emmanuel Macron ser möjligheter till en lösning i spänningarna mellan Moskva och Kiev.
Men efter sina möten med Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj varnar Frankrikes president för att det inte kommer att gå fort.
Ukraina • Publicerad 8 februari 2022
Presidenterna Emmanuel Macron och Volodymyr Zelenskyj efter mötet i Kiev.
Presidenterna Emmanuel Macron och Volodymyr Zelenskyj efter mötet i Kiev.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron och Ukrainas dito Volodymyr Zelenskyj vid förhandlingsbordet i Kiev.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Ukrainas dito Volodymyr Zelenskyj vid förhandlingsbordet i Kiev.Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Efter ett fem timmar långt möte med Rysslands Vladimir Putin i måndags, som ska ha mynnat ut i förslag om "konkreta säkerhetsåtgärder" för att trappa ned det spända läget, var det dagen efter dags för Emmanuel Macron att träffa sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj.

Efter mötet var den franske presidenten försiktigt optimistiskt kring vidare diskussioner mellan de ryska och ukrainska ledarna.

Annons

– Nu har vi möjlighet att få dessa förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina att gå framåt, sade Macron till det samlade pressuppbådet efter mötet med Zelenskyj.

Försök till fredsprocess

Den franske presidenten lade till att han ser möjligheter till "konkreta, praktiska lösningar" för att minska spänningarna mellan Moskva och Kiev.

Förslagen efter mötet mellan Macron och Putin, med syfte att trappa ned det spända läget, gäller bland annat ett åtagande från båda sidor att inte vidta några nya militära åtgärder.

Zelenskyj säger att ha välkomnar de ryska orden om nedtrappning, men lade snabbt till att han rent generellt "inte litar på ord".

Samtalen med sin franske kollega beskrev han som "mycket givande".

– Vi delar president Macrons bild av hotbilden mot Ukraina, mot Europa och hela världen, och de utmaningar vi stå inför.

Macron å sin sida försökte också dämpa de förväntningar som kan ha byggts upp på en snar lösning av konflikten.

– Vi får inte vara naiva. Jag tror inte att den här krisen kan lösas på några timmars samtal, säger han.

Möte i Berlin

Vid sin ankomst i Kiev hävdade Macron att han lyckats övertyga Putin om att inte spä på krisen.

– Jag fick med mig att det inte kommer att bli någon försämring eller eskalering, sade Macron.

Annons

Efter mötet i Kiev åkte Macron direkt till Berlin, där han samtalade med förbundskansler Olaf Scholz och Polens president Andrzej Duda på onsdagskvällen. De tre stod enade bakom kravet om fortsatta förhandlingar.

I den karusell av statschefer som möts för att lösa krisen var Scholz på måndagen i Washington för samtal med USA:s president Joe Biden, och nästa vecka är det förbundskanslerns tur att besöka Moskva och Kiev.

Samtalen lär inte bli de sista, om Emmanuel Macron får rätt i sin spådom i Kiev:

– Det kommer att krävas dagar och veckor och månader av samtal för att vi ska nå framgångar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons