Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Macron petar sexbrottsanklagad minister

Frankrikes president Emmanuel Macron stuvar om i sin regering. En minister som har anklagats för våldtäkter blir ersatt på sin post.
Frankrike • Publicerad 4 juli 2022
Frankrikes solidaritetsminister Damien Abad (höger) blir petad från sin post. När han tillträdde gick två kvinnor ut och anklagade honom för sexuella övergrepp. Arkivbild.
Frankrikes solidaritetsminister Damien Abad (höger) blir petad från sin post. När han tillträdde gick två kvinnor ut och anklagade honom för sexuella övergrepp. Arkivbild.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Damien Abad hann vara så kallad solidaritetsminister i knappt en och en halv månad. Som sådan har man ansvar för bland annat handikappades rättigheter och frågor som berör nationell samhörighet.

Dagen efter det att han tillsattes rapporterade sajten Mediapart att två kvinnor anklagar Abad för övergrepp som ska ha begåtts för tio respektive tolv år sedan. I bägge fall lades utredningarna ned i brist på bevis. Damien Abad nekar till att ha begått några brott.

Annons

Generaldirektören för franska Röda Korset, Jean-Christope Combe, tar över som solidaritetsminister.

Det sker fler rockader i den franska regeringen. EU-minister Clément Beaune blir transportminister. Ny EU-minister blir Laurence Boone, som fram till nu har varit chefsekonom inom Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). Miljöminister Amélie de Montchalin förlorade sitt mandat i parlamentsvalet och ersätts av Christophe Bechu, som är borgmästare i staden Angers.

Macrons valallians fick flest mandat i parlamentsvalet för ett par veckor sedan, men tappade den majoritet som presidentens styre tidigare har kunnat luta sig mot i nationalförsamlingen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons