Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Macrons partihögkvarter genomsökt av polis

Frankrikes president Emmanuel Macrons partihögkvarter har genomsökts av polis.
I fokus står regeringens kontrakt med konsultbolaget McKinsey.
Frankrike • Publicerad 14 december 2022
Frankrikes president Emmanuel Macrons parti Renässans högkvarter i Paris har genomsökts av polis. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macrons parti Renässans högkvarter i Paris har genomsökts av polis. Arkivbild.Foto: Teresa Suarez/AP/TT

Partiet Renässans (tidigare Republiken på språng) lokaler genomsöktes i samband med en utredning om regeringens användning av konsultbolag sedan 2017, enligt åklagare.

Renässans talesperson Loïc Signor säger att partiet ska dela med sig av information till åklagaren i samband med utredningen.

Annons

– Det är normalt för rättsväsendet att undersöka fritt och självständigt för att kasta ljus på detta ämne, säger Signor.

Regeringens användning av konsulter uppmärksammades i mars sedan franska senatens utredning visat att betalningar med offentliga medel till konsultbolag mer än fördubblats under Macrons första mandatperiod 2018–2021.

Utredningarna, som undersöker eventuellt olaglig finansiering av valkampanjer, har pågått sedan i oktober.

Det amerikanska konsultbolaget McKinseys Pariskontor söktes igenom i tisdags, enligt nationella finansåklagarens kansli.

Några av McKinseys konsulter arbetade som volontärer i samband med Macrons presidentvalskampanj 2017, något som bedömare tror att åklagarna utreder om det kan röra sig om en dold kampanjutgift.

Åklagarna utreder även om McKinsey har åtnjutit särskilda förmåner efter valet när bolaget slöt flera lukrativa kontrakt med regeringen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons