Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mäklare sålde hus med parkslide – får varning

Bostad • Publicerad 5 maj 2022
Parkslide, en invasiv art som är svår och kostsam att bekämpa. Arkivbild.
Parkslide, en invasiv art som är svår och kostsam att bekämpa. Arkivbild.Foto: Marianne Ahlenius/TT

Mäklaren sålde ett hus i Göteborgsområdet, utan att berätta för köparen att den invasiva växten parkslide växte på tomten. Nu får mäklaren en varning av Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), rapporterar Göteborgs-Posten.

Att gräva och få bort all parkslide från tomten skulle lågt räknat gå på över en halv miljon, uppger köparna i sin anmälan.

Annons

”Om växten hinner ta sig in i byggnaden kan kostnaden för sanering och reparation bli ännu större. Fastighetens värde kan sjunka mycket om förekomsten av parksliden blir känd”, skriver de enligt FMI.

Det var en granne som uppmärksammade köparna på växten när köpet redan var klart.

Mäklaren informerades via mejl från andra spekulanter om att växten fanns på tomten, redan innan fastighetsaffären var klar. Denna uppmanades att varna andra spekulanter, då budgivningen annars riskerade att bli orättvis med tanke på de höga kostnaderna för saneringen.

I sitt svar hänvisar mäklaren till köparens undersökningsplikt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons