Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mali bryter med franska armén

Den styrande militärjuntan i Mali gör verklighet av sina hot och river försvarsavtalet med landets tidigare kolonialmakt Frankrike, med hänvisning till att franska styrkor kränkt Malis luftrum.
Mali • Publicerad 3 maj 2022
Franska styrkor patrullerar i Timbuktu i Mali i september 2021.
Franska styrkor patrullerar i Timbuktu i Mali i september 2021.Foto: Moulaye Sayah/AP/TT

"Sedan en tid tillbaka har regeringen i Mali med beklagande noterat en djup försämring av det militära samarbetet med Frankrike," säger talespersonen överste Abdoulaye Maiga i ett tv-uttalande.

Därmed har Mali gjort verklighet av det hot som man har varnat för i flera veckor och relationen mellan länderna har sjunkit ytterligare.

Annons

Sedan juntan tog makten i Mali i en kupp i augusti 2020 har förhållandet med Frankrike blivit allt mer ansträngt. Juntan har inte hörsammat internationella krav på en tidsplan för en återgång till ett demokratiskt styre och Frankrike motsätter sig också regimens närmanden till Ryssland och att den understöds av ökända ryska Wagnergruppen.

Frankrike har sedan 2013 hjälpt Mali att bekämpa ett uppror av jihadistiskt motiverade grupper, men i juni i fjol avslutade man sina gemensamma insatser med maliska styrkor och i februari togs beslutet att alla franska styrkor ska lämna Mali.

Juntan har efter det bland annat anklagat Frankrike för att använda drönare i landet utan tillstånd.

Frankrike har än så länge inte kommenterat uppgiften om det rivna försvarsavtalet.

I förra veckan förbjöd juntan de franska radio- och tv-bolagen RFI och France 24 permanent från att verka i Mali, sedan medierna rapporterat om att landets styrkor begått övergrepp på civila.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons