Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mallorca vill förbjuda utländska bostadsköpare

Ekonomi • Publicerad 16 januari 2023
Mallorca har bland de dyraste bostadspriserna i hela Spanien. Nu vill de lokala myndigheterna ändra på det. Arkivbild.
Mallorca har bland de dyraste bostadspriserna i hela Spanien. Nu vill de lokala myndigheterna ändra på det. Arkivbild.Foto: Francisco Ubilla/AP/TT

Ögruppen Balearerna vill förbjuda människor som inte bor där permanent från att köpa bostäder och fastigheter på öarna.

Regionens vice president Juan Pedro Yllanes har bett den spanska regeringen att sätta press på EU i frågan, rapporterar The Guardian.

Annons

Ett sådant beslut skulle nämligen strida mot EU:s regler om fri rörlighet.

Utländska bostadsspekulanter pressar upp priserna på bland annat Mallorca, Ibiza och Menorca till nivåer som lokalbefolkningen enligt de lokala myndigheterna inte har råd med. Det skapar "spökbyar" med tomma hus.

Myndigheterna vill också att Madrid ska klassa området som ett "stressat område", vilket innebär att hyrorna eller räntebetalningarna för bostadslån överstiger 30 procent av de lokala genomsnittslönerna.

Priserna på Mallorca och Formentera är bland de dyraste i hela Spanien. Under 2022 gjordes 39 procent av alla bostadsköp på Balearerna av utländska köpare, enligt The Guardian.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons