Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mamma friades för laxermedel-misshandel – nu överklagas domen

Den Blekingemamma som misstänks ha gjort sin bebis dödssjuk genom att ge honom litervis med laxermedel friades av Lunds tingsrätt.
Nu överklagar både åklagaren och målsägarbiträdet domen till hovrätten.
– Tingsrättens förklaringar är långsökta och konstruerade, skriver åklagaren Ingegerd Jigin i sin överklagan.
Blekinge • Publicerad 28 maj 2019
Mamman friades från misstankarna om att ha gjort sin bebis dödssjuk. Nu överklagas tingsrättens dom.
Mamman friades från misstankarna om att ha gjort sin bebis dödssjuk. Nu överklagas tingsrättens dom.Foto: Hasse Holmberg/TT

Pojken som inte ens är ett år gammal har drabbats av kraftiga diaréer under en lång tid. Diaréerna har fått honom att krampa, hamna i chocktillstånd och han har svävat mellan liv och död flera gånger.

Han har därför vårdats på intensivvårdsavdelningen i Lund under långa perioder. Men trots otaliga prover har läkarna aldrig hittat vad som ligger bakom diaréerna. Sjukvårdpersonalen tyckte dessutom att mamman betedde sig märkligt kring sin sons allvarliga tillstånd. Hon sa bland annat ”Han kanske ger upp nu”, helt oberörd.

Annons

Personalen började därför misstänka att mamman själv framkallar diaréerna hos sin son och att hon lider av en ovanlig diagnos som heter Münchhausen by proxy. Den som lider av diagnosen framkallar sjukdomssymtom hos sitt barn för att få uppmärksamhet, sympati och kontroll över andra.

Vårdpersonalen gjorde därför en orosanmälan till socialtjänsten som i sin tur beslutade att mamman inte längre fick vara på sjukhuset med sin son. Sonen blev då mycket bättre och kunde skrivas ut från sjukhuset efter en tid.

Personalen gjorde även en polisanmälan om misstänkt barnmisshandel och mamman åtalades för synnerligen grov misshandel av sin son. Lunds tingsrätt friade dock mamman från anklagelserna eftersom de anser att det inte är ställt utom rimligt tvivel att hon har orsakat diaréerna.

Nu överklagar både åklagaren Ingegerd Jigin och målsägarbitädet Maria Grosskopf tingsrättens dom till hovrätten över Skåne och Blekinge.

Åklagaren tycker att hon har lagt fram stark bevisning som ska räcka för en fällande dom. Hon anser att tingsrätten inte har gjort en samlad bedömning av det som har presenterats.

”Tingsrätten har i sin genomgång valt att hitta bortförklaringar till varenda omständighet och på så sätt komma fram till en friande dom. Min uppfattning är att tingsrättens förklaringar är långsökta och konstruerade”, skriver Ingegerd Jigin i sin överklagan.

Jigin lyfter bland annat fram att tingsrätten har godtagit mammans förklaring att hon själv har druckit laxermedlet. Trots att inköpen av laxermedel har sammanfallit med pojkens diaréer, och att mamman har skrivit en lapp till släktingar i häktet där hon uppmanar dem att vittna om att de har sett henne dricka laxermedlet. Vilket enligt åklagaren talar för att hon inte har tagit det själv.

Hon anser även att det är kränkande av tingsrätten att antyda att sjukvårdspersonalen inte har gjort rätta bedömningar av mammans beteende, och att det trots vårdpersonalens uppgifter skulle kunna finnas en medicinsk förklaring till diaréerna.

Målsägarbitädet Maria Grosskopf överklagar också domen och anser att mamman ska dömas för synnerligen grov misshandel. Hon anser även att sonen ska få 169 200 kronor i skadestånd för det han har utsatts för.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons