Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många döda i protester i Karakalpakstan

18 människor dödades i samband med stora protester i den uzbekiska delrepubliken Karakalpakstan i förra veckan, enligt Uzbekistans statsåklagare.
Uzbekistan • Publicerad 4 juli 2022
Uzbekistans president Sjavkat Mirziyoyev slog ned protester som bröt ut i den västliga delrepubliken Karakalpakstan. Arkivbild.
Uzbekistans president Sjavkat Mirziyoyev slog ned protester som bröt ut i den västliga delrepubliken Karakalpakstan. Arkivbild.Foto: Yevgeny Biyatov/poolfoto i Kreml via AP/TT

Dessa fick skador i samband med protesterna som de senare avled av, säger statsåklagare Abror Mamatov till Rysslands statliga nyhetsbyrå Ria. Utöver de döda skadades fler än 200 personer och 94 av dem behövde sjukhusvård, enligt Mamatov.

Enligt presidenten Sjavkat Mirzijojevs kansli har dödsfallen skett både bland demonstranter och bland poliser.

Annons

Demonstrationerna i delrepublikens huvudstad Nukus riktades mot grundlagsförändringar som föreslås i landet, som skulle inskränka Karakalpakstans i dag stora självstyre och stryka en viktig klausul som ger delrepubliken den formella möjligheten att bryta sig ur Uzbekistan.

Protesterna är de största som har skakat presidentens styre sedan han tillträdde 2016. Ett annat tillägg i den nya grundlag som föreslås är en förlängning av presidentens mandatperiod.

President Mirzijojev beskriver det som att "vissa krafter" har passat på att ta till våldsamheter med dessa grundlagsändringar som en förevändning. Han utlyste undantagstillstånd i hela Karakalpakstan i helgen.

Under fredagen och lördagen greps fler än 500 personer, enligt det uzbekiska nationalgardet.

Karakalpakstan ligger i västra Uzbekistan. Den gränsar mot Kazakstan i norr och väst, mot Turkmenistan i syd och omfattar stora delar av Aralsjön.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons