Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många dömda efter bombdåd i Indien 2008

Indien • Publicerad 8 februari 2022
Bevis säkras från en av brottsplatserna i Ahmadabad i Indien 2008. 49 personer har nu dömts för dåden. Arkivbild.
Bevis säkras från en av brottsplatserna i Ahmadabad i Indien 2008. 49 personer har nu dömts för dåden. Arkivbild.Foto: Ajit Solanki/AP/TT

49 personer i Indien har dömts skyldiga till mord i samband med bombdåd i staden Ahmedabad 2008, då 56 personer dödades och över 200 personer skadades. Samtliga döms även för brottslig sammansvärjning. Straffet kommer att meddelas senare i veckan.

Rättegången har pågått i flera år och fler än 1 100 personer har vittnat.

Annons

Gruppen bakom dåden, Indiska mujahedin, attackerade marknader, bussar och andra offentliga platser i staden. Nästan 80 personer åtalades, men flera har sedan dess friats.

Samma år som attacken i Ahmedabad skakades Indien av flera dödliga bombningar som Indiska mujahedin tagit på sig skulden för, bland annat i huvudstaden New Delhi och turiststaden Jaipur i landets norra delar.

Gruppen säger sig ha velat hämnas för våldsamheter i Ahmedabad 2002, då religiösa upplopp dödade över 1 000 personer, främst muslimer. Våldet bröt ut efter att 59 hinduer omkommit i en tågbrand som muslimer anklagades ligga bakom. En utredning visade däremot vid ett senare tillfälle att branden inte varit anlagd.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons