Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många rapporterar fästingar på ny sajt

I början av maj lanserade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) webbverktyget Rapportera Fästing. Och svenskarna har nappat: hittills har cirka 13 100 rapporter om fästingfynd kommit in från hela landet – men SVA vill ha fler.
Vetenskap • Publicerad 7 juli 2023
Många har skickat in bilder till den nya sajten Rapportera Fästing. Arkivbild.
Många har skickat in bilder till den nya sajten Rapportera Fästing. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

hemsidan kan bilder på fästingar skickas in för att hjälpa myndigheten att artbestämma spindeldjuren. SVA vill få tidiga varningssignaler om fästingarter som normalt inte hör hemma här finns i landet.

Bland annat kan värmen och torkan i Sverige medföra besök av flyttfågelfästingen (Hyalomma marginatum) som liftar med fåglar från varmare breddgrader.

Annons

– Det är en exotisk fästing som vi helst inte vill ha här för den kan bära med sig både virus och bakterier som vi inte har i Sverige i dag och som kan orsaka sjukdom hos både djur och människor, säger Anna Omazic, forskare på SVA, till TT.

Hittills har den inte dykt upp i rapporterna, men om sommaren fortsätter att vara varm kan det finns risk för att den dyker upp i slutet av juli och i augusti.

"Intressanta fynd"

Bland de mer intressanta fynden som kommit in är de fästingar som går under samlingsnamnet hundfästingar. Både brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus) och kennelfästing (Rhipicephalus sanguineus).

– Kennelfästingen hjälper vi människor själva till att sprida eftersom vi reser mer och reser mer med våra djur. Hundfästingarna kan bära på samma smittor som vår vanliga fästing men också på parasiter som ger allvarlig sjukdom hos hundar, säger Anna Omazic.

Fortsätt skicka

Trots de många rapporter som redan kommit in uppmanar SVA människor att fortsätta skicka in bilder. Delvis för att forskningen behöver några år på sig att kunna ge tydliga svar, säger Anna Omazic.

– Vi jobbar på det som ska bli Rapportera Fästing 2.0, en uppdaterad version där AI hjälper till och analyserar bilderna och ger inskickaren ett svar direkt vilken art man hittat och bilderna används för att träna modellen.

Fakta: Fästingar

Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.

De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.

Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons