Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Marin i EU: Vi kommer inte att vika oss

Ukraina kommer att vinna kriget – och i våra hjärtan har de redan vunnit, säger Finlands statsminister Sanna Marin inför EU-parlamentet i Strasbourg.
EU • Publicerad 13 september 2022
Finlands statsminister Sanna Marin talar inför EU-parlamentet.
Finlands statsminister Sanna Marin talar inför EU-parlamentet.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Finländskan är den senaste i raden av europeiska stats- och regeringschefer som deltar i EU-parlamentets serie av "Det här är Europa"-tal i Strasbourg.

Givet ämne: kriget i öst.

Annons

– Europa är i krig. Med sin aggressivitet gentemot Ukraina har Ryssland förstört och lämnat de grundläggande principerna i den europeiska säkerhetsordningen. Putin får inte lyckas i det här, säger Marin bland annat.

Talet kommer alldeles inför EU-kommissionens presentation under onsdagen av hur man vill hantera den energikris som följt på det ryska kriget. Trots det tuffa läget är den finländska statsministern optimist.

– Den här krisen innebär att EU kommer att bryta sig loss från ryska fossila bränslen ännu tidigare än planerat. Ryssland förstör sin egen ekonomi. Vi kommer att klara den ryska utpressningen och den långa vintern, men vi behöver enighet, beslutsamhet och mod för att göra det, säger Marin.

Hon lovar också att Finland inte viker sig för de ryska hoten.

– Finland och Sverige har nu ansökt om att bli medlemmar i Nato och de medlemskapen kommer att förstärka säkerheten i hela norra Europa. Vi gör Nato starkare, säger Marin – och möts av applåder från parlamentsledamöterna i Strasbourg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons