Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Marknaden tror på lägre inflation

Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2023
Riksbankschef Erik Thedéen tittar bland annat på inflationsförväntningarna när räntan sätts. Arkivbild.
Riksbankschef Erik Thedéen tittar bland annat på inflationsförväntningarna när räntan sätts. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Inflationsförväntningarna faller bland penningmarknadens aktörer. På ett års sikt spås inflationen (KPI) nu bli 3,9 procent, enligt den månatliga Prosperamätningen från Kantar/Sifo. I julimätningen var siffran 4,1 procent.

Inflationen exklusive ränteförändringarna, enligt Riksbankens målvariabel KPIF, spås landa på 2,9 procent på ett års sikt, ner från 3,2 procent i förra mätningen.

Annons

Även på längre sikt faller marknadsaktörernas prognoser om inflationen en aning. Om två år bedöms inflationen ligga på 2,3 procent, enligt de båda måtten.

Samtidigt tror marknaden i genomsnitt på att Riksbanken har höjt styrräntan till 4,0 procent om tre månader, från dagens nivå på 3,75 procent. Om ett år har räntan sedan sänkts till 3,5 procent för att sedan sjunka till 2,8 procent om två år.

Marknadens syn på inflationsförväntningarna är en viktig parameter när Riksbanken sätter styrräntan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons