Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Marknaden tvekar om brittisk räntehöjning

Det brittiska pundet faller och trycket på Storbritanniens centralbank att höja räntan på torsdag minskar.
Utvecklingen följer på en oväntat svag inflationssiffra för augusti.
Ekonomi • Publicerad 20 september 2023
Nya inflationssiffror från brittiska statistikbyrån ONS. Arkivbild
Nya inflationssiffror från brittiska statistikbyrån ONS. ArkivbildFoto: Frank Augstein AP/TT

"Sannolikheten att banken inte höjer är absolut större nu än tidigare", skriver Tomasz Wieladek, europeisk chefsekonom på T Rowe Price i en kommentar.

Han beräknar sannolikheten till 65 procent att det blir en höjning efter den positiva inflationsnyheten från den brittiska statistikbyrån ONS. I prissättningen på marknaden är sannolikheten ännu lägre, på 50 procent, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Räknar med kompromiss

Annons

Bank of Englands styrränta är för närvarande på 5,25 procent och den höjning som det spekuleras i är på 25 punkter (0,25 procentenheter).

"Jag väntar mig att Bank of England gör en kompromiss. De höjer med 25 punkter, men indikerar också att detta troligen är den sista höjningen i denna cykel", skriver Wieladek.

Kärninflationen i Storbritannien – där prisutvecklingen för livsmedel, energi, tobak och alkohol räknas bort – föll till 6,2 procent i augusti, visar färska beräkningar från statistikbyrån ONS. Det kan jämföras med 6,9 procent i juli.

Nedgången var större än väntat. Ekonomer hade i snitt räknat med 6,8 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

KPI-inflationen sjönk till 6,7 procent, från 6,8 procent i juli. Där hade marknaden räknat med en ökning till 7 procent.

Det brittiska pundet faller efter statistiken, även mot kronan. Ett pund kostar just nu 13:73 kronor på valutamarknaden, vilket är 20 öre billigare än i måndags.

Räntekänsliga aktier lyfter

Brittiska marknadsräntor pressas också nedåt. Tvåårsräntan backar till 4,8 procent, den lägsta nivån sedan början av augusti.

På Londonbörsen får samtidigt räntekänsliga aktier ett lyft, vilket främst handlar om aktier in om bygg- eller fastighetssektorn.

Den brittiska styrräntan har höjts från nära 0 till 5,25 procent i rekordsnabb takt, med 15 höjningar på lika många möten sedan slutet av 2021.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons