Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Marocko tackas i migrantplan

EU • Publicerad 6 juni 2023
Migranter tas om hand av spansk polis efter att ha ankommit till Kanarieöarna i november 2020. Arkivfoto.
Migranter tas om hand av spansk polis efter att ha ankommit till Kanarieöarna i november 2020. Arkivfoto.Foto: Javier Bauluz/AP/TT

Både Spanien och Marocko får stort beröm av EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson när hon presenterar en ny handlingsplan för migrationen vid Atlanten och västra Medelhavet.

– Jag skulle vilja tacka marockanska myndigheter för deras väldigt konstruktiva engagemang i migrationshanteringen. Vi kommer att stötta Marockos ansträngningar för att bekämpa människosmuggling, säger Johansson på en presskonferens i Bryssel.

Annons

Antalet flyktingar och migranter som försökt ta sig in i EU via Kanarieöarna ökade med flera hundra procent 2020, men har sedan dess gått ner igen och stabiliserats.

Den nya handlingsplanen innehåller bland annat samarbete mot människosmuggling och EU-stöd till gränshanteringen i länder som Marocko, Mauretanien, Senegal och Gambia.

Liknande planer för flykting- och migrationshanteringen har tidigare tagits fram för centrala Medelhavet och västra Balkan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons