Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Personal i massprotest på Blekingesjukhuset: ”Inte patientsäkert”

Personal på Blekingesjukhuset i Karlskrona går ihop i en gemensam protest mot arbetssituationen på sjukhuset med bland annat dubbla arbetspass, jobb på lediga dagar och personalbrist.
– Det är inte patientsäkert, säger Helena Petersson, sjuksköterska på avdelning 49 på sjukhuset.
Blekinge • Publicerad 6 maj 2019
Foto: Mattias Mattisson

Ett trettiotal anställda från flera olika avdelningar på Blekingesjukhuset har skrivit under en namninsamling för att protestera mot arbetssituationen på sjukhuset.

Personalen vittnar om en konstant personalbrist där de beordras in på sina lediga dagar och tvingas jobba övertid varje gång någon blir sjuk.

Annons

– Det kan komma sms och samtal varje dag om ändringar i schemat. Kan du byta pass och kan du komma in och jobba på din lediga dag? Det är väldigt tärande och tröttsamt och man drar sig från att gå till jobbet, säger Helena Petersson.

Personalen får ofta jobba dubbla pass för att det fattas folk och de är därför oroliga för patientsäkerheten.

– Det kan vara att man har jobbat kväll men så fattas det personal på natten och då får man stanna kvar och jobba hela natten också. Då är man ganska trött i huvudet. Jag har aldrig gjort något fel i mitt jobb som sjuksköterska men jag kan inte säga att det aldrig kommer hända om det fortsätter så här. Det är faktiskt människor vi tar hand om och det handlar ofta om liv och död, säger Helena Petersson.

Många anställda är dessutom sjukskrivna och flera har sagt upp sig på grund av arbetsmiljön på sjukhuset.

Personalen hoppas nu att protesten ska få de ansvariga på sjukhuset att verkligen ta tag i personalbristen som är grundproblemet.

– Vi vill att de får upp ögonen för detta och att de sätter upp en plan för hur vi ska kunna anställa fler och få dem att vara kvar här. De måste börja ta oss på allvar för annars kommer fler att sluta, säger Helena Petersson.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons